4 Mei-herdenking dit jaar zonder publiek

Dinsdag 4 mei 2021 herdenken we ook in Ridderkerk de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere vredesmissies. Vanwege de coronacrisis is deze herdenking anders dan andere jaren.

De herdenking in Ridderkerk zal dit jaar doorgaan, vanwege het grote belang hiervan. Dat gebeurt op uitnodiging in kleine kring bij het monument op begraafplaats Rusthof. Door de coronacrisis kunt u als inwoner dit jaar dus helaas opnieuw niet bij de herdenking aanwezig zijn.

Deze kleine kring zal samen met burgemeester Anny Attema vanaf het Koningsplein in een stille tocht naar begraafplaats Rusthof lopen. Bij de herdenkingsboom voor de Joodse familie Den Hartog wordt een moment stilgestaan en een bloemstuk gelegd. Aangekomen bij de begraafplaats houdt burgemeester Anny Attema een toespraak, gevolgd door Sem Versteeg (leerling Rehobothschool), die een gedicht voordraagt. Na de twee minuten stilte om 20.00 uur, volgt het zingen van het Wilhelmus en de kranslegging door de burgemeester, samen met kinderburgemeester Maylin Ouwens, en anderen.

Burgemeester Anny Attema: “Dit jaar kunt u thuis herdenken en deze belangrijke nationale gebeurtenis dankzij de televisie meebeleven. U kunt kijken naar de kranslegging op de Dam. Dat inwoners nu niet de mogelijkheid hebben naar de altijd mooie herdenking te gaan doet pijn, vooral bij mensen die slachtoffers te betreuren hebben. Het virus is nog onder ons. Daarom moeten we het nog even volhouden, het thuisblijven, die anderhalve meter afstand.”

Op dinsdag 4 mei zendt Radio Ridderkerk tussen 19.00 en 21.00 uur een speciaal programma uit. In dit programma wordt stilgestaan bij de herdenking van oorlogsslachtoffers en de kranslegging op ‘Rusthof’ aan de Lagendijk. U kunt het dus wel thuis gewoon volgen.