8 maart: Internationale Vrouwendag

Een groot deel van al het voedsel ter wereld wordt geteeld door vrouwen. Toch bezitten ze vaak zelf geen land en zien ze weinig van de winst die ermee wordt gemaakt. Fairtrade probeert deze genderkloof te dichten.

Dat doet de organisatie met programma’s zoals de ‘Women’s School of Leadership’ of ‘Fairtrade’s Growing Women in Coffee’. Afgestudeerden van de school vervullen nu leiderschapsrollen in hun lokale vrouwenverenigingen en coöperaties. Echte powervrouwen dus.

Internationale Vrouwendag

Elk jaar is het op 8 maart Internationale Vrouwendag. Het doel van deze dag is aandacht te geven aan vrouwenthema’s, zoals economische zelfstandigheid, maar ook huiselijk geweld en andere aandachtspunten op het gebied van emancipatie en participatie. Met verschillende activiteiten kaarten vrouwengroepen, antidiscriminatie-organisaties, politieke partijen en andere organisaties deze onderwerpen aan op of rond 8 maart.
Dit jaar is het thema ‘Invloed met Impact’: Op welke manier kunnen vrouwen op een positieve manier invloed uitoefenen? Samen kunnen wij de verharding in de maatschappij tegengaan door op een positieve manier in te steken op de maatschappelijke problemen die op ons bordje liggen. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid de wereld een beetje mooier te kleuren.

Fairtrade

Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. Samen maken we de wereld eerlijk, met gelijke kansen voor iedereen. Ridderkerk is een Fairtrade-gemeente. In een Fairtrade-gemeente zorgen inwoners, winkels, bedrijven en de lokale overheid samen voor meer eerlijke handel.

Activiteiten

Dit jaar zijn er op 8 maart, vanwege de coronacrisis, online activiteiten. Op internationale-vrouwendag.nl/zuid-holland ziet u wat er in Zuid-Holland te doen is. Meer weten over Fairtrade of deelnemer worden? Kijk op fairtradegemeenten.nl/ridderkerk. Of neem contact op met Frans de Graaff van Werkgroep Fairtrade Ridderkerk: f.d.graaff@Bar-organisatie.nl.