Alzheimer Café over FTD en mantelzorg

Maandag 8 april is er weer een Alzheimer Café Ridderkerk in Gasterij de Ontmoeting aan de Boksdoornstraat 80. Elke tweede maandagavond van de maand wordt deze bijeenkomst georganiseerd. Dit keer staat het onderwerp ‘Fronto-temporale dementie (FTD) en mantelzorg’ centraal. Gastspreker deze avond is werkende mantelzorger Henry Rabbers. Henry gaat met bezoekers in gesprek over dit onderwerp en deelt zijn ervaringen met deze vorm van dementie.

Fronto-temporale dementie (FTD) staat ook wel bekend als de ziekte van Pick of frontaalkwabdementie. Bij deze vorm van dementie zijn vooral de hersengebieden beschadigd die verantwoordelijk zijn voor besluitvorming en gedrag, emotionele reacties en taalvaardigheid. Kenmerkend voor FTD is vooral persoonlijkheids- en gedragsverandering. Veel mensen met fronto-temporale dementie zijn nog relatief jong: tussen veertig en zestig jaar. Na de ziekte van Alzheimer komt deze vorm van dementie het meest voor bij jongere mensen.

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, hun familieleden, vrienden en andere belangstellenden. De avond begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.15 uur. U hoeft zich niet aan te melden. De zaal gaat om 19.00 uur open. Vooraf en na afloop is er gelegenheid om met lotgenoten in contact te komen en ervaringen uit te wisselen. Er is een informatiestand met brochures van Alzheimer Nederland en er zijn boeken met diverse onderwerpen over dementie aanwezig. U kunt deze boeken gratis lenen. Natuurlijk is er ook deze avond weer livemuziek.

Deze activiteit wordt georganiseerd door de werkgroep Alzheimer Café Ridderkerk bestaande uit Karaat Mantelzorg, Verpleeghuis Salem, Riederborgh, Internos en Aafje thuiszorg, huizen, zorghotels. 

Voor meer informatie kan iedereen contact opnemen met Mineke Boon, senior mantelzorgconsulent van Karaat Mantelzorg, via 0180 – 763 717 of info@karaatmantelzorg.nl.