Alzheimer Café Ridderkerk over prikkelverwerking

Op  13 mei is er weer een Alzheimer Café Ridderkerk in Gasterij de Ontmoeting aan de Boksdoornstraat 80. Elke tweede maandagavond van de maand wordt deze bijeenkomst georganiseerd. Fysiotherapeute Natasja Jongejan is gastspreker deze avond en gaat dieper in op prikkelverwerking en de werking van zintuigen bij mensen met de ziekte dementie. 

Tijdens het Alzheimer Café wordt het gebruik van onze zintuigen zoals zien, horen, ruiken, proeven en voelen van informatie besproken.  Al deze zintuigen werken de hele dag samen om ervoor te zorgen dat u goed kunt reageren op uw omgeving. Ze informeren ons over de wereld om ons heen. Ze laten ons weten dat we het licht aan moeten doen als het ’s avonds donker wordt, dat we al gegeten hebben en niet nog een keer gaan eten, dat we bij groen licht kunnen doorrijden en moeten stoppen bij rood licht. 

Bij mensen met de ziekte dementie werken de zintuigen niet meer goed samen. En dat heeft invloed op het gedrag. Anderen kunnen dat gedrag misschien als vreemd ervaren, maar in werkelijkheid krijgt iemand de informatie over de wereld, prikkels, anders binnen. Prikkels komen sterker binnen, of juist minder sterk. Als gevolg daarvan reageer je anders op je omgeving. De zintuigen kunnen bepalen hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen. Waar wordt iemand paniekerig of bang van en welke zintuiglijke prikkels maken dat iemand rustiger wordt? Natasja Jongejan werkt als fysiotherapeute bij Aafje en vertelt bezoekers meer over dit interessante onderwerp. Hoe kunt u de prikkelverwerking bij uw naaste leren herkennen, begrijpen en hoe kunt u hiermee omgaan?   

Over het Alzheimer Café

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, hun familieleden, vrienden en andere belangstellenden. De avond begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.15 uur. U hoeft zich niet aan te melden en de toegang is gratis. De zaal gaat om 19.00 uur open. Vooraf en na afloop is er gelegenheid om met lotgenoten in contact te komen en ervaringen uit te wisselen. Er is een informatiestand met brochures van Alzheimer Nederland en er zijn boeken met diverse onderwerpen over dementie aanwezig. U kunt deze boeken gratis lenen.

Het Alzheimer Café wordt georganiseerd door de werkgroep Alzheimer Café Ridderkerk. Deze werkgroep bestaat uit Karaat Mantelzorg, Verpleeghuis Salem, Riederborgh, Internos en Aafje thuiszorg, huizen, zorghotels.

Voor meer informatie kan iedereen contact opnemen met Mineke Boon, senior mantelzorgconsulent Karaat Mantelzorg, via 0180 – 763 717 of info@karaatmantelzorg.nl.