Agenda

Volg de training Dementievriendelijk Ridderkerk!

Dementie is een aandoening van de hersenen waardoor alle functies die vanuit de hersenen aangestuurd worden, gestoord raken. Afhankelijk welk deel van de hersenen is aangetast, heeft het invloed op het geheugen of de mobiliteit. Er zijn 56 verschillende soorten van dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende is.

,,In 2020 waren er in Ridderkerk 1000 mensen met diagnose dementie. In 2040 wordt verwacht dat er 1500 zullen zijn in Ridderkerk. Eén op de 5 mensen krijgt te maken met een vorm van dementie, hetzij zelf ofwel in de omgeving”, vertelt Lilian Sprong mantelzorg consulent en projectleider Dementievriendelijk Ridderkerk van Facet Ridderkerk

In 2020 is de gemeente gestart met DVR (Dementie Vriendelijk Ridderkerk) met als doel: bewustwording binnen alle gelederen van Ridderkerk, zoals bijvoorbeeld in winkels, sportverenigingen, buurtverenigingen etc.. Wat is dementie en hoe kan ik iemand helpen? Zodat mensen met dementie mee kunnen blijven doen in de samenleving.

Er zijn gratis trainingen die zo’n 2,5 uur duren. De gemeente Ridderkerk heeft subsidie beschikbaar gesteld zodat iedereen zich hiervoor kan opgeven. Een trainer kan naar een bedrijf of organisatie komen om de training te geven. Mensen die de training willen gaan geven zijn van harte welkom. Zij volgen een tweedaagse cursus voordat ze de training gaan geven.

Meer informatie staat op www.dementievriendelijkridderkerk.nl.

De vertegenwoordiger van Alzheimer Nederland wil de gemeente dementie vriendelijk verklaren op wereld Alzheimerdag op woensdag 21 september. Dan is nog niet heel Ridderkerk dementievriendelijk, maar het draagt bij aan de bewustwording. Op de website kan er een gratis online training gevolgd worden www.dementievriendelijkridderkerk.nl.

Op woensdag 21 september is het Alzheimerdag. Wereldwijd wordt er dan aandacht besteedt aan dementie. In Ridderkerk is een herinneringsroute georganiseerd in het Lohmanpark. Het is een mobiele herinneringsroute want het zijn borden die in het gras worden gezet. Hierop staan foto’s uit de Oudheidkamer van verschillende wijken. Het start om 13.00 uur. Deelnemers aan de route kunnen een rondje langs de borden lopen. Er komt een koffiekar in het park en de zorgboerderij doet ook mee.

,,Na afloop, rond 15.00 uur, gaan de deelnemers naar wijkcentrum West. Daar volgt nog een drankje en een hapje en een optreden van een Shantykoor. Dit is voor mantelzorgers en de mensen met dementie maar ook voor mensen die zich eenzaam voelen”, lichte Lilian Sprong mantelzorg consulent en projectleider Dementievriendelijk Ridderkerk van Facet Ridderkerk toe in de studio van Radio Ridderkerk in het radioprogramma Seniorentijd.

Foto: Roelie ’t Jong