Agenda

Avondwandeling door het Waalbos

Dinsdagavond 30 april 2024 organiseert Stichting Natuurbeheer Waalbos de tweede avondwandeling van dit jaar door het Waalbos. Stichting Natuurbeheer Waalbos (SNW) is opgericht in januari 2015 en werkt samen met Staatsbosbeheer aan de natuurwaarden in het Waalbos zodat het interessant natuurgebied wordt waar iedereen van kan genieten. De Stichting richt zich met name op specifiek beheer om het gebied aantrekkelijker te maken. Zo is er een oeverzwaluwwand, een ooievaarspaal en een torenvalkkast geplaatst en is een hoop grond aangebracht voor de ijsvogel, zodat ie daar zijn nest kan graven. Ook is er een kabouterpad gemaakt voor de kleintjes.

Het weer is nog wat wisselend maar de natuur schiet de grond uit. Er lopen al jonge kievitjes rond. Vrijwel alle zangvogels zijn weer terug in het land en hebben al een territorium bezet en zijn een gezinnetje gestart. De meeste vliegen af en aan met voedsel voor het nageslacht. En met een beetje goed weer is het mogelijk om vleermuizen te horen vliegen met behulp van een batdetector, een apparaat dat de geluiden van vleermuizen hoorbaar maakt. Vleermuizen zijn heel waardevol in bestrijding van muggen, ze vangen op een avond een kwart tot de helft van hun lichaamsgewicht (5-8 gram) aan insecten. Op een warme avond kan een vleermuis wel dus wel 3000 muggen, motjes en kevers vangen. 

Deze wandeling is de tweede van dit jaar. De andere avondwandelingen zijn op: 4 juni, 16 juli en 3 september 2024. Voor meer informatie zie de website.


De wandeling start om 19.00 uur vanaf het parkeerterrein bij Ross Lovell, ingang naast Waalweg 3, maximaal 20 deelnemers. Deelname is gratis, donatie welkom (zie website of stuur een mail). Rond 21.30 uur is de groep weer terug. Wel graag even aanmelden via info@onswaalbos.nl.