Agenda

Beleving van de Nacht van de Nacht

In het kader van de landelijke Nacht van de Nacht vindt er een lezing met avondwandeling plaats op zaterdag 28 oktober 2023, georganiseerd door Stichting Natuurbeheer Waalbos. De nacht van de nacht wordt jaarlijks georganiseerd op de dag dat de tijd verzet wordt naar wintertijd.

In deze nacht wordt de aandacht gevestigd op de grote hoeveelheid licht die er in Nederland is en welk effect dat heeft op de mens en de natuur. Zo kunnen sommige planten niet tegen permanente verlichting en kunnen bomen in de winter hun bladeren langer blijven dragen waardoor ze langer water verliezen via hun bladeren. Licht werkt ook verstorend op de mens. Sinds de komst van elektrisch licht zijn we 1,5 uur minder gaan slapen en hebben omwonenden van kassen last van de gloed boven de kassen. In het donker wordt het hormoon melatonine aangemaakt wat een goede nachtrust bevorderd.

Omwonenden worden opgeroepen hun buitenlampen voor één avond uit te doen.

De locatie voor de Nacht van de Nacht is dit jaar bezoekerscentrum de IJsvogel, Waalweg 9a Rijsoord-Ridderkerk. Vanaf 19.30 uur is men welkom en het programma start om 20.00 uur.

20.00 uur: Een inleidend verhaal door Christa Groshart over nachtdieren en het donker
20.30 uur: Een verhaal over de sterrenhemel door Hans Blok
21.00 uur: Een wandeling door het donkere Waalbos
22.30 uur: Sterrenkijken (bij droog weer) en afsluiting met chocolademelk en glühwein rond een vuurkorf (bij droog weer)

De activiteit begint om 20.00 uur in de IJsvogel en eindigt rond 23.00 uur. Er is plaats voor maximaal 20 personen. Deelname is gratis dankzij een bijdrage van de gemeente Ridderkerk, maar een donatie is altijd welkom.

Aanmelden is noodzakelijk. Meer informatie en aanmelden kan via info@onswaalbos.nl.