Agenda

Beleving van de Nacht van de Nacht op 30 oktober

Zaterdagavond 30 oktober 2021 organiseert Stichting Natuurbeheer Waalbos in het kader van de landelijke Nacht van Nacht een activiteit. Stichting Natuurbeheer Waalbos (SNW) is opgericht in januari 2015 en maakt in samenwerking met Staatsbosbeheer middels beheer, recreatie en educatie het Waalbos tot een interessant natuurgebied te maken waar iedereen van jong tot oud in de toekomst graag naar toe wil gaan. Daarom organiseert de Stichting ook diverse activiteiten waarvan dit er één is.

De nacht van de nacht wordt jaarlijks georganiseerd op de dag dat de tijd verzet wordt naar wintertijd. In deze nacht wordt de aandacht gevestigd op de grote hoeveelheid licht die er in Nederland is en welk effect dat heeft op de mens en de natuur. Zo kunnen sommige planten niet tegen permanente verlichting en kunnen bomen in de winter hun bladeren blijven dragen wat voor hun waterhuishouding niet goed is. Licht werkt ook verstorend op de mens. Sinds de komst van elektrisch licht zijn we 1,5 uur minder gaan slapen en hebben omwonenden van kassen last van de gloed boven de kassen. Ook wordt het hormoon melatonine alleen aangemaakt in het donker en heeft een remmend effect op kwalijke processen. De oproep hierbij is aan omwonenden om hun buitenlampen voor 1 avond uit te doen.

Tijdens de Nacht van de nacht worden we ontvangen in het museum/planetarium in Rijsoord (Rijksstraatweg 101) met koffie en thee. Dan wordt een bezoek gebracht aan het Planetarium met de sterrenhemel en wordt een lezing verzorgd over licht in de natuur door Lex Kreffer. Daarna gaan we per huifkar naar het Waalbos waar we een avondwandeling door het Waalbos maken. We eindigen bij bezoekerscentrum de ijsvogel waar we ons even op kunnen warmen bij een vuurkorf. Bij goed weer zal er ook een nachtvlinderscherm worden neergezet.

Deze activiteit start om 18.30 uur in het Museum en eindigt ca. 23.00 uur. Er kunnen maximaal 25 personen deelnemen en deze mensen worden verdeeld over 2 groepen. Kosten voor deze avond bedragen €10,- per persoon dankzij een bijdrage van de gemeente Ridderkerk. Donateurs en vrijwilligers van de Stichting betalen €5,-. Rond 23.00 uur zijn we weer terug. Aanmelden noodzakelijk. Meer informatie en aanmelden via info@onswaalbos.nl.