Agenda

Bescherm je kind tegen ernstige infectieziekten

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond organiseert van dinsdag 7 maart tot en met woensdag 17 mei 2023 vaccinatiedagen in de gehele regio Rotterdam-Rijnmond. Kinderen en jongeren kunnen dan gratis een prik halen tegen ernstige infectieziekten zoals de mazelen, polio, het humaan papillomavirus en meningokokkenziekte. Ruim 70.000 kinderen en jongeren uit onze regio ontvangen hiervoor een uitnodiging van het RIVM. Maar ook als je geen uitnodiging hebt gehad, kun je gratis jouw prik(ken) halen.

Alle kinderen in Nederland mogen tot 18 jaar gratis hun prikken van het Rijksvaccinatieprogramma komen halen. Dit is belangrijk, want zo voorkomen we dat er ernstige infectieziekten voorkomen. Door jezelf te vaccineren bescherm je niet alleen jezelf, maar ook anderen. Kinderen tot en met 9 jaar krijgen hun prik op één van onze CJG-locaties in de buurt. Tijdens de vaccinatiedagen worden de vaccinaties gegeven aan kinderen van 10 tot en met 18 jaar.

Welke prikken worden gegeven?

 • DTP en BMR-vaccinatie:
  Prik tegen de meest voorkomende infectieziekten op jonge leeftijd zoals difterie, tetanus, polio (DTP) en bof, mazelen en rodehond (BMR). Deze vaccinaties zijn de laatsten van een serie die is gestart op babyleeftijd. Deze prik geven we aan kinderen die deze vaccinatie nog niet heeft gehad rond de leeftijd van 9 jaar.
 • HPV-vaccinatie:
  Sinds vorig jaar kunnen jongens én meisjes zich laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV). Een HPV-infectie kan zes soorten kanker aan de mond- en keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals veroorzaken. Besmetting kan plaatsvinden door te vrijen met iemand die HPV heeft, maar het virus verspreidt zich ook via huid en mond.

  Er zijn twee prikken nodig om voldoende bescherming te krijgen. Ook jongeren ouder dan 15 jaar hoeven nog maar twee prikken wanneer er minimaal 5 maanden tussen de twee prikken zit. Is dit niet het geval, dan hebben jongeren ouder dan 15 jaar, drie prikken nodig. Omdat het vaccin niet tegen alle typen kanker beschermt, blijft het belangrijk dat de meisjes zich later laten controleren op baarmoederhalskanker, bijvoorbeeld door het uitstrijkje van het bevolkingsonderzoek. Jongvolwassenen kunnen dit jaar ook een HPV-vaccinatie halenAlleen in 2023 krijgen alle jongvolwassenen geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 (19 t/m 26 jaar) de gelegenheid zich door GGD Rotterdam-Rijnmond gratis te laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV). Zij kunnen een afspraak maken via hpvafspraak.nl of bellen naar 0800 – 1608.
 • MenACWY-vaccinatie:
  Dit is de prik tegen de meningokokkenziekte Deze infectieziekte is overdraagbaar van mens op mens en kan leiden tot hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging of zelfs overlijden. Veelal komt dit voor bij gezonde jongeren. Het aantal ziektegevallen neemt de afgelopen jaren hard toe, voornamelijk door toedoen van het type W. Ook al is momenteel de kans om ziek te worden door de meningokokken W nog heel gering, is het vaccineren van deze groep jongeren belangrijk om verdere toename in de nabije toekomst te voorkomen.

Wie hebben er een uitnodiging ontvangen?

 • DTP-BMR: alle kinderen die geboren zijn in 2013 en hun DTP- en/of BMR-vaccinatie nog niet hebben gehad.
 • HPV: meisjes uit 2010, 2011 en 2013 en jongens uit 2005, 2007, 2010, 2011 en 2013. Maar ook als je geen uitnodiging hebt ontvangen, mag je de HPV-prik komen halen. Dit jaar bieden we hem tot 19 jaar gratis aan. Je hoeft je daarvoor niet aan te melden.
 • MenACWY: alle jongeren geboren in 2009. Ook jongeren geboren in 2008 en die de MenACWY-vaccinatie nog niet hebben gehad, zijn uitgenodigd om de vaccinatie alsnog te halen.


Vragen of twijfels over vaccinaties?

Kijk dan op de website eenprikzogepiept.nl voor betrouwbare informatie over vaccineren, het Rijksvaccinatieprogramma en de 12 infectieziekten waartegen wordt gevaccineerd. Je vindt er ook video’s en een overzicht van alle vaccinatiedagen in de regio Rotterdam-Rijnmond. Stel je liever je vraag aan één van de CJG-professionals? Dan kan dat op de manier die jij prettig vindt; telefonisch, via WhatsApp, chat, sociale media of een consult.


Over CJG Rijnmond

CJG Rijnmond biedt ondersteuning bij de grootste opgave in een mensenleven. CJG-professionals zien alle kinderen regelmatig, vanaf de geboorte tot zij 18 jaar zijn. Ook geven zij antwoord op vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid. Samen met ouders maakt het CJG gezond en veilig opvoeden mogelijk.  
Het uitvoeren van het Rijksvaccinatieprogramma is een basistaak van het CJG. Voor deze vaccinaties wordt iedereen persoonlijk uitgenodigd. Er is altijd een priklocatie in de buurt en de vaccinaties zijn tot 18 jaar (de HPV-prik tot 19 jaar) gratis bij CJG Rijnmond te halen.

Locatie

Ridderkerk
Sporthal De Fakkel
Sportlaan 8-10
2982 SN Ridderkerk

Donderdag 30 maart 15.00-17.00 uur

Donderdag 11 mei 14.00-17.00 uur