Agenda

Bescherm je kind tegen ernstige infectieziekten, een prik is zo gepiept


Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond organiseert van dinsdag 8 maart tot en met vrijdag 10 juni coronaproof vaccinatiedagen in de gehele regio Rotterdam-Rijnmond. Kinderen en jongeren kunnen dan gratis een prik halen tegen ernstige infectieziekten zoals de mazelen, het humaan papillomavirus en de meningokokkenziekte. 83.714 kinderen en jongeren uit onze regio ontvangen hiervoor een uitnodiging van het RIVM.

DTP en BMR-vaccinatie: prik tegen de meest voorkomende infectieziekten op jonge leeftijd

Alle kinderen geboren in 2013 krijgen tijdens de vaccinatiedagen de prik tegen difterie, tetanus, polio (DTP) en bof, mazelen en rodehond (BMR). Kinderen die zijn geboren in 2012 en hun DTP- en/of BMR-vaccinatie nog niet hebben gehad, ontvangen ook een uitnodiging. Deze vaccinaties zijn de laatsten van een serie die is gestart op babyleeftijd. De eerdere prikken kregen de kinderen tijdens de bezoeken aan het consultatiebureau, dat onderdeel is van het CJG.

HPV-vaccinatie: prik tegen zes soorten kanker

Vanaf dit jaar kunnen jongens én meisjes zich laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV). Een HPV-infectie kan kanker aan de mond- en keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals veroorzaken. Besmetting kan plaatsvinden door te vrijen met iemand die HPV heeft, maar het virus verspreidt zich ook via handen, huid en mond. Omdat het vaccin het beste werkt voordat iemand in aanraking komt met het virus, gaat de vaccinatieleeftijd omlaag van 13 naar 10 jaar. Jongens en meisjes die al ouder zijn, maar nog niet eerder waren uitgenodigd, krijgen ook de kans zich te beschermen tegen HPV. Het RIVM stuurt een uitnodiging naar meisjes uit 2006, 2008, 2009 en 2012 en jongens uit 2004, 2006, 2008, 2009 en 2012.
Er zijn twee prikken nodig om voldoende bescherming te krijgen. Jongeren ouder dan 15 jaar hebben drie prikken nodig. Omdat het vaccin niet tegen alle typen kanker beschermt, blijft het belangrijk dat de meisjes zich later laten controleren, bijvoorbeeld door het uitstrijkje van het bevolkingsonderzoek. 

MenACWY-vaccinatie: prik tegen de meningokokkenziekte

Alle jongeren die zijn geboren in 2008 kunnen de prik tegen de meningokokkenziekte (typen A, C, W en Y) krijgen. Ook jongeren geboren in 2007 en die de MenACWY-vaccinatie nog niet hebben gehad, zijn uitgenodigd om de vaccinatie alsnog te halen. 
De meningokokkenziekte is overdraagbaar van mens op mens en kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging en zelfs overlijden. Veelal komt dit voor bij gezonde jongeren. Het aantal ziektegevallen neemt de afgelopen jaren hard toe, voornamelijk door toedoen van het type W. Ook al is momenteel de kans om ziek te worden door de meningokokken W nog heel gering, is het vaccineren van deze groep jongeren belangrijk om verdere toename in de nabije toekomst te voorkomen.

Vragen of twijfels over vaccinaties?

Kijk dan op de website eenprikzogepiept.nl voor betrouwbare informatie over vaccineren, het Rijksvaccinatieprogramma en de 12 infectieziekten waartegen wordt gevaccineerd. Je vindt er ook video’s en een overzicht van alle vaccinatiedagen in de regio Rotterdam-Rijnmond. Stel je liever je vraag aan één van de CJG-professionals? Dan kan dat op de manier die jij prettig vindt; telefonisch, via WhatsApp, chat, sociale media of een consult.

Over CJG Rijnmond

CJG Rijnmond biedt ondersteuning bij de grootste opgave in een mensenleven. CJG-professionals zien alle kinderen regelmatig, vanaf de geboorte tot zij 18 jaar zijn. Ook geven zij antwoord op vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid. Samen met ouders maakt het CJG gezond en veilig opvoeden mogelijk.  
Het uitvoeren van het Rijksvaccinatieprogramma is een basistaak van het CJG. Voor deze vaccinaties wordt iedereen persoonlijk uitgenodigd. Er is altijd een priklocatie in de buurt en de vaccinaties zijn gratis. 

PriklocatieDTP/BMR-vaccinatieMenACWY-vaccinatieHPV-vaccinatie
Sporthal De Fakkel
Sportlaan 8-10
2982 SN Ridderkerk
Donderdag 31 maart
11.00-16.00 uur
Donderdag 2 juni
13.00-17.00 uur
Donderdag 31 maart
11.00-16.00 uur

Donderdag 2 juni
13.00-17.00 uur