Bescherm uw kind tegen ernstige infectieziekten: vaccinatiedag in Sporthal de Fakkel

De prikken van het Rijksvaccinatieprogramma zijn onverminderd belangrijk. Ze beschermen kinderen tegen ernstige infectieziekten. Daarom organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) op woensdag 17 november een coronaproof vaccinatiedag in Sporthal De Fakkel aan de Sportlaan in Ridderkerk. 1.023 kinderen en jongeren kunnen dan gratis hun DTP-, BMR-, HPV- en MenACWY-prik halen tegen onder andere mazelen, het humaan papillomavirus en meningokokken. Zij hebben van het RIVM hiervoor een uitnodiging ontvangen.

DTP en BMR 

Alle kinderen geboren in 2012 krijgen tijdens deze vaccinatiedag de prik tegen difterie, tetanus, polio (DTP) en bof, mazelen en rodehond (BMR). Kinderen die zijn geboren in 2011 en hun DTP- en/of BMR-vaccinatie nog niet hebben gehad, ontvangen ook een uitnodiging. Deze vaccinaties zijn de laatsten van een serie die is gestart op babyleeftijd. De eerdere prikken kregen de kinderen tijdens de bezoeken aan het consultatiebureau, dat onderdeel is van het CJG.

HPV 

Meisjes die dit jaar 13 worden en meiden die geboren zijn tussen 2002 en 2006 en nog één of meerdere HPV-prikken missen, kunnen ook de vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV) halen. Dit virus kan onder andere baarmoederhalskanker veroorzaken. De twee HPV-varianten waartegen gevaccineerd wordt veroorzaken zo’n 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Hiertegen kunnen meisjes zich laten inenten. 
Er zijn twee prikken nodig om voldoende bescherming te krijgen. Meisjes ouder dan 15 jaar hebben drie prikken nodig. Omdat het vaccin niet tegen alle typen baarmoederhalskanker beschermt, blijft het belangrijk dat de meisjes zich later laten controleren, bijvoorbeeld door het uitstrijkje van het bevolkingsonderzoek.

Meningokokkenziekte

Alle jongeren die zijn geboren in 2007 kunnen de prik tegen de meningokokkenziekte (typen A, C, W en Y) krijgen. Ook jongeren geboren in 2006 en die de MenACWY-vaccinatie nog niet hebben gehad, zijn uitgenodigd om de vaccinatie alsnog te halen. 
De meningokokkenziekte is overdraagbaar van mens op mens en kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging en zelfs overlijden. Veelal komt dit voor bij gezonde jongeren. Het aantal ziektegevallen neemt de afgelopen jaren hard toe, voornamelijk door toedoen van het type W. Ook al is momenteel de kans om ziek te worden door de meningokokken W nog heel gering, is het vaccineren van deze groep jongeren belangrijk om verdere toename in de nabije toekomst te voorkomen.

Vragen of twijfels over vaccinaties?

Kijk dan op de website eenprikzogepiept.nl voor betrouwbare informatie over vaccineren, het Rijksvaccinatieprogramma en de 12 infectieziekten waartegen wordt gevaccineerd. U vindt er ook video’s en een overzicht van alle vaccinatiedagen in de regio Rotterdam-Rijnmond. Stelt u liever uw vraag aan één van onze professionals? Dan kan dat op de manier die u prettig vindt; telefonisch, via WhatsApp, chat, sociale media of een consult.

Over het Centrum voor Jeugd en Gezin

Het CJG maakt gezond en veilig opgroeien mogelijk in Schiedam. Daarvoor zien de CJG-professionals alle kinderen regelmatig, vanaf de geboorte tot zij 18 jaar zijn. Uitvoeren van het Rijksvaccinatieprogramma is een basistaak van het CJG. Voor deze vaccinaties wordt iedereen persoonlijk uitgenodigd. Er is altijd een priklocatie in de buurt en de vaccinaties zijn gratis.