Bomenexcursie in Slikkerveer op 4 augustus

Op donderdag 4 augustus 2022 organiseert Natuurvereniging Eiland IJsselmonde een bomenexcursie in de wijk Slikkerveer (3.7 km). Bomengids Aart van Dragt start om 19.00 uur op het Dillenburgplein voor het Snuffelpandje. De groep verzamelt zich onder een ‘oer boom’. Aan de excursie zijn geen kosten verbonden. Opgeven is niet nodig.

De bomenexcursie op 19 juli in Slikkerveer ging niet door omdat het die avond om 19 uur nog 33 graden was. Al tijdens de voorbereiding van de wandeling was het warm geweest.

Dertig jaar geleden woonde Aart van Dragt in een flat aan de van Beethovenstraat. Vandaar was het een heerlijke wandeling door een groenstrook naar het winkelcentrum Dillenburgplein. Nu loopt hij hier opnieuw. De grote bomen aangeplant in 1962 zijn gewone inheemse soorten. Ze geven een verkoelende schaduw en maken de wandeling zeer aangenaam.

Inmiddels woont Aart in Bolnes.  Om zijn boodschappen te doen loopt hij over de stoep van de Noordstraat. Een brede weg die in 2014 is beplant met bijzondere bomen. Helaas allemaal selecties van bomen die nooit schaduw zullen geven. Het zijn eiken in een zuilvorm en een piramidale selectie van Amerikaanse  amberbomen. “Het is gemeentelijke beleid om in de wijken vooral kleine bomen te planten. Die nemen met minder ruimte genoegen en geven weinig overlast maar helaas ook weinig schaduw”, vertelt Aart. “En juist nu in de zomers de temperaturen maar blijven stijgen zou ik een koele groene route om mijn dagelijkse boodschappen te doen op prijs stellen. Het zou helpen als de gemeente zoveel mogelijk bomen aanplant die een grote kroon vormen. Door schaduwwerking en vochtverdamping  beperken die de tempartuur ter plaatse. Hoe belangrijk dat is hebben we deze zomer weer ervaren. Ook in de wijk Slikkerveer staan veel bijzondere bomen waarover ik tijdens de excursie zal vertellen.”

Foto: Aart van Dragt