Agenda

Bomenexcursie Vredehof

Op 2 november 2021, vanaf 13.30 uur, organiseert Natuurvereniging Eiland IJsselmonde een bomenwandeling over de Ridderkerkse begraafplaats Vredehof. Hier is een grote verscheidenheid aan bomen aangeplant. Bomen zijn afkomstig uit verschillende continenten, ze hebben de tijd gehad om zich goed te kunnen ontwikkelen. De meeste zijn meer dan een halve eeuw oud. Deze bomen, nu getooid in herfstkleuren, zijn het onderwerp van deze excursie. Uw gids is Aart van Dragt.

Om te kunnen deelnemen is aanmelden via het contactformulier op de site van Natuurvereniging Eiland IJsselmonde een vereiste: natuurvereniging-ijsselmonde.nl/bomenexcursie-vredehof/

Vredehof

Er is een rijk assortiment aan planten en met name bomen aangeplant. Elke dag zijn tuinlieden in de weer om de beplanting te onderhouden. Er staat een grote verscheidenheid aan bomen afkomstig het noordelijk halfrond. Noord Amerika maar ook Azië is goed vertegenwoordigd. Naast oorspronkelijke soorten staan er heel veel cultivars. Door de ijstijden hebben veel boomsoorten in verschillende continenten een eigen ontwikkeling doorgemaakt. Hierdoor zijn ze geleidelijk aan van elkaar gaan verschillen. Door deze bomen weer bij elkaar te brengen in bijvoorbeeld botanische tuinen ontstaan weer nieuwe soorten. Kwekers selecteren uit deze kruisingen veel belovende exemplaren om daarmee verder te kweken. Elk jaar worden er weer nieuwe variëteiten aangeboden. Ze verschillen in bladkleur, blad- of boomvorm e.d. van de oorspronkelijke soort. Ook op de Vredehof zijn hier veel voorbeelden van te vinden.
Om de verscheidenheid nog te vergroten zijn er diverse vormbomen aangeplant. Naast zuil- en bolvormen staan er treur- en prieelbomen. Veel van deze vormbomen moeten door snoei in model worden gehouden. Het resultaat van al die inspanningen is dagelijks te bewonderen.

Foto: Aart van Dragt