Stel, je zit op een zonnige dag in je tuin te genieten van het mooie weer. Je hebt je lekker geïnstalleerd met een boek en een drankje en je bedenkt dat het leven goed is…

Plotseling word je opgeschrikt door harde muziek. Niet een beetje hard, maar echt heel hard. Heavy metal muziek en het komt van een aantal huizen verderop. Oké, je bent geen klager, dus je neemt het voor lief. Het zal zo wel weer over zijn, toch? Een uur later dreunt de muziek nog steeds door de wijk. Zou er niemand zijn die hier iets van zegt? Je bent toch niet de enige die zich hieraan stoort? Soms gaat de volumeknop ietsje terug. Je hebt je tolerantiegrens inmiddels verlegd en bent blij met iets minder harde muziek. Maar helaas…. De geluidsoverlast duurt nog de hele avond. Hoeveel kinderen zullen uit hun slaap worden gehouden? Hoeveel mensen zullen zich ergeren en op het punt staan in te grijpen? Voor je het weet gaat er iemand tegengas geven door er één van onze volkszangers tegenin te laten galmen, en dan is pas echt het hek van de dam.

Uiteindelijk is het stil. Het is al donker en bij de meeste huizen zijn de lichten gedoofd. Zou er toch iemand de stoute schoenen hebben aangetrokken en deze gezellige buurtbewoners hebben uitgelegd welke impact hun gedrag heeft op de buurt?  

Dit is een voorbeeld van hoe het soms gaat in een wijk. Mensen met verschillende gewoontes, normen en waarden wonen in Ridderkerk dicht op elkaar. Wat de één heel normaal vindt, is voor de ander onacceptabel. En dat schuurt, knarst en botst soms. Buurtbemiddeling wil aandacht vragen voor deze verschillen. “We roepen alle bewoners op om rekening te houden met elkaar. Heb je een feestje? Licht je buren in (of nodig ze ook uit…). Houd de overlast binnen de perken, je buren zullen er begrip voor hebben. En zeg ook eens: BUREN, SORRY!”.

Deze weken voert Buurtbemiddeling een campagne door middel van borden langs de weg. Ook liggen er in diverse openbare gebouwen ansichtkaarten met dezelfde teksten: BUREN, SORRY! En BUREN, IK GEEF EEN FEESTJE. 

Heb jij vragen over de werkwijze van Buurtbemiddeling? Twijfel je of wij iets voor jou kunnen betekenen in jouw situatie? Of heb jij misschien interesse om zelf jouw vaardigheden in te zetten en als vrijwillige buurtbemiddelaar te bemiddelen bij burenconflicten? Neem dan contact op met René Belder of Ria Shahzad via buurtbemiddeling@facetridderkerk.nl of 0180 – 432 350!