Agenda

Cursussen taal, rekenen en digitale vaardigheden in Ridderkerk

‘De coronatijd is extra lastig voor mensen die niet goed Nederlands begrijpen’. Dit is een van de krantenkoppen van de afgelopen tijd. “Het volgen van alle informatie is vaak moeilijk voor mensen die minder taal- en digitaal vaardig zijn” vertelt Suzanne Vonk, coördinator Basisvaardigheden bij de Bibliotheek AanZet. “Ook het helpen van kinderen met hun huiswerk en online contact hebben met werk, instanties en familie en vrienden, is voor hen vaak lastig. En heel veel moest opeens digitaal, van het aanmelden voor activiteiten tot het invullen van formulieren.” 

Het gaat hierbij niet alleen om mensen die niet in Nederland zijn geboren. Ook geboren en getogen Nederlanders lopen tegen deze problemen aan. 

“Het goede nieuws is dat er voor alle inwoners in Ridderkerk cursussen zijn om deze vaardigheden onder de knie te krijgen” geeft Vonk aan. “In de cursus werken deelnemers aan de Nederlandse taal, digitale vaardigheden, rekenen en geldzaken.” Via de taalscholen NL Educatie, Sagènn en Da Vinci College worden verschillende cursussen in Ridderkerk aangeboden. 

Inwoners kunnen zich aanmelden bij het Taalpunt van de bibliotheek. Daar wordt gekeken waar iemand het beste een cursus kan volgen. Er zijn onder andere digitale cursussen mogelijk en taalcursussen van A1 tot B2 niveau. “In de eerste drie maanden van het Taalpunt hebben al ruim 30 Ridderkerkers zich aangemeld”, vertelt Vonk enthousiast “De meesten van hen zitten nu in een cursus die past bij hun vraag”.

De cursussen worden gefinancierd door de gemeente. Vonk vertelt: “Normaal gesproken kost een taalcursus tussen de €500,- en €700,-, nu betalen deelnemers slechts een eigen bijdrage van €50,-.” De cursussen worden in Ridderkerk gegeven. Ze zijn twee keer per week en een cursus duurt 15 of 18 weken. Mensen die interesse hebben kunnen op dinsdag en woensdag contact opnemen met het Taalpunt van de Bibliotheek AanZet. Dit kan door Taalpunt Ridderkerk te mailen via taalpuntridderkerk@debibliotheekaanzet.nl en via telefoonnummer 088-2425050. Vanaf oktober 2020 is het Taalpunt in het gemeentehuis te vinden op dinsdag van 13.00 – 16.00 uur (afhankelijk van de corona-maatregelen).