Agenda

De Jokkebrokker: theater voor 6+

Op zaterdag 29 september 2018 beleeft de voorstelling De jokkebrokker zijn première in het Maaspodium, Rotterdam. De jokkebrokker is een familievoorstelling (6+) over goochelen met de waarheid.

De voorstelling, een coproductie van Maas theater en dans en WAT WE DOEN, is acht keer in Rotterdam te zien en reist tot en met december 2018 door Nederland. Voorafgaand aan de voorstellingen op 28 en 29 september wordt een magisch diner voor de hele familie geserveerd.

De jokkebrokker

Karel Liegenie is een goochelaar. Maar de laatste tijd gaan zijn trucs steeds vaker ‘mis’. Balletjes en konijnen verdwijnen écht. Hij begint langzaam te geloven dat hij kan toveren. De circusbaas vindt het fantastisch. Met zo’n artiest kan zij heel rijk worden. Maar de dochter van Liegenie wil dat haar vader haar de waarheid vertelt over hoe dat goochelen van hem werkt. Kan hij dat wel?

De jokkebrokker is een voorstelling over hoe de waarheid werkt. Kinderen én volwassenen worden getest op hoe goed zij een leugen herkennen. En wie liegt zo goed, dat hij de waarheid spreekt?

Floris van Delft maakte eerder CASH (Gouden Krekel 2014 beste podiumprestatie), Toen wij van Rotterdam vertrokken (Zilveren Krekel 2016) en Sell Me Your Secret (Zilveren Krekel 2017) bij Maas theater en dans. De jokkebrokker is zijn eerste werk voor kinderen bij Maas in coproductie met zijn eigen gezelschap WAT WE DOEN.

Magisch diner

Voorafgaand aan de voorstellingen op 28 en 29 september wordt in het Maaspodium een magisch diner geserveerd. Een maaltijd die je zintuigen bedriegt en waar niets is wat het lijkt. Aanschuiven bij het diner kost slechts €10 voor volwassenen en €7,50 voor kinderen.

Goochelen als spel met de waarheid

“Daarnaast willen we graag ook de rol van de fantasie laten zien. Kinderen van 6 beginnen met onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid. Sommige leven nog helemaal in een fantasiewereld. Anderen willen juist laten zien dat ze weten wat niet waar is. En sommigen beginnen door te krijgen dat je de waarheid kan manipuleren om er zelf beter van te worden. Hoe werkt die waarheid? Hoe wordt die gemaakt? Het goochelen is een goede metafoor voor dit onderwerp. Goochelen is op zichzelf al een spel met de waarheid. De goochelaar moet zijn publiek laten geloven dat de dingen die hij doet waar zijn, ook al weet het publiek dat dat niet zo is. Je ‘maakt’ je eigen waarheid met verbeeldingskracht” aldus Floris van Delft, die zich voor De jokkebrokker laat adviseren door illusionist George Parker.

Maas theater en dans voor jong publiek
Maas maakt volwassen voorstellingen voor jonge mensen, fysiek, fantasievol en uitgesproken in alles. Maas ontregelt en verleidt met theater, dans, muziek, mime, film, animaties, techniek en veel meer. Maas theater en dans heeft een eigen huis in Rotterdam, het Maaspodium.