Agenda

Een prik? Zo gepiept!

Op donderdag 26 september organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) een vaccinatiemiddag in sporthal De Fakkel aan de Sportlaan in Ridderkerk. Er wordt gevaccineerd van 13.00 tot 14.30 uur en van 14.45 tot 16.30 uur. Voor de DTP-, BMR-, HPV- en MenACWY-vaccinatie ontvangen de kinderen en jongeren per post van het RIVM een uitnodigingsbrief.

DTP en BMR 

De 9-jarige kinderen krijgen tijdens deze vaccinatiemiddag de prik tegen difterie, tetanus, polio (DTP) en bof, mazelen en rodehond (BMR). Deze vaccinaties zijn de laatsten van een serie die is gestart op babyleeftijd. De eerdere prikken kregen de kinderen tijdens de bezoeken aan het consultatiebureau, dat onderdeel is van het CJG

HPV 

Meisjes die dit jaar 13 worden en meiden geboren in 2002 en 2003 die nog geen HPV-vaccinatie hebben ontvangen, krijgen deze middag de vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus kan onder andere baarmoederhalskanker veroorzaken. De twee HPV-varianten waartegen gevaccineerd wordt veroorzaken zo’n 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Hiertegen kunnen meisjes zich laten inenten.
Er zijn twee prikken nodig om voldoende bescherming te krijgen. Omdat het vaccin niet tegen alle typen baarmoederhalskanker beschermt, blijft het belangrijk dat de meisjes zich later laten controleren, bijvoorbeeld door het uitstrijkje van het bevolkingsonderzoek. 

Meningokokkenziekte

Alle jongeren die zijn geboren in 2003 en 2005 en tussen mei 2004 en eind december 2004, en die de prik tegen de meningokokkenziekte (typen A, C, W en Y) nog niet hebben gehaald, ontvangen alsnog een uitnodiging om de vaccinatie te halen.
De meningokokkenziekte is overdraagbaar van mens op mens en kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging en zelfs overlijden. Veelal komt dit voor bij gezonde jongeren. Het aantal ziektegevallen neemt de afgelopen jaren hard toe, voornamelijk door toedoen van het type W. Ook al is momenteel de kans om ziek te worden door de meningokokken W nog heel gering, is het vaccineren van deze groep jongeren belangrijk om verdere toename in de nabije toekomst te voorkomen.

Vragen over vaccinaties?

Kijk dan op de website eenprikzogepiept.nl voor meer informatie over vaccineren, het Rijksvaccinatieprogramma en de 12 infectieziekten waartegen wordt gevaccineerd. Ook vindt u er een overzicht van alle vaccinatiedagen. Stelt u liever uw vraag aan een van onze professionals? Dan kan dat op de manier die u prettig vindt; telefonisch, via WhatsApp, chat, sociale media of een consult.

Centrum voor Jeugd en Gezin

Het Centrum voor Jeugd en Gezin maakt gezond en veilig opgroeien mogelijk in Ridderkerk. Het uitvoeren van de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma is een basistaak van het CJG. Jongeren kunnen op de verschillende vaccinatiedagen makkelijk en snel hun vaccinatie halen. Voor deze vaccinaties worden zij persoonlijk uitgenodigd. Er is altijd een priklocatie in de buurt en de vaccinaties zijn gratis.