Agenda

Excursie Gorzenpark Ridderkerk

Zaterdag 5 november 2022 organiseert Natuurvereniging Eiland IJsselmonde een excursie in het Ridderkerkse Gorzenpark. Natuurgids Aart van Dragt zal tijdens de excursie uitleg geven over de transformatie van landbouwpolder met een kanaal dat naar de Ridderkerkse haven voer tot een prachtig natuur- en recreatiepark. De start is om 13.30 uur op het parkeerterrein aan de Gorzenweg. Aanmelden niet nodig.

Op zaterdag 4 november 1972 werden door 60 Ridderkerkse mannen, vrouwen en kinderen de eerste 2500 bomen en struiken gepoot, terwijl er in de weken daarna nog eens 20.000 door de gemeente zijn aangeplant. Dat gebeurde op een met 80 cm laag grond afgedekte vuilnisbelt.

Vlak er naast groeide de vuilnisbelt nog aan. Dat was niet de bedoeling geweest maar de vuilverbranding AVR was niet tijdig opgeleverd. Dus werd het Ridderkerkse huisvuil nog twee jaar gestort in de Gorzen waarna ook daar aanplant plaats vond. Stukje bij beetje werd het gebied uitgebreid met een moerasgebied, een speelvijver en op het hoogste punt  van de 22 meter hoog puinberg verrees een uitkijktoren. Meer weten, ga dan naar de excursie.