Expositie ‘In de waan van het wad’ in gemeentehuis

Jaap Havinga heeft veertig jaar in het speciaal onderwijs in Ridderkerk gewerkt. Hij leerde daar spontaniteit ­ ‘het losse schilderen’ ­ kennen. Maar ook jezelf zijn en je ei­ gen talent ontdekken.

De schilderijen van Jaap zijn vanaf maandag 27 juni tot en met vrijdag 22 juli 2022 gratis te bekijken in de expositieruimte in het gemeentehuis.

Belangstelling voor kunst had hij al op jonge leeftijd. En op een dag tijdens het schilderen van een wad, ontdekte Jaap zijn eigen talent. Van jongs af aan heeft hij de zilte geur opgesnoven en is eraan verslaafd geraakt, zoals hij zelf zegt. Hij heeft de Nederlandse en Duitse wadden doorkruist met zijn visserschip ‘Jaantje’ en bewandeld. In zijn werk weet hij de sfeer van de wadden op verschillende manieren te laten zien.

Het werk van Jaap kenmerkt zich door soberheid en minima- lisme. Jaap: “Wat is mooier dan een open landschap? Tijdens het schilderen met de grove kwast wordt veel weggelaten. Wat overblijft is lucht en land, waar de stilte het wint. Zonder afgeleid te worden door objecten. Het wad met zijn mooie luchten, de rust en zijn ruimte blijven mij fascineren. Door eb en vloed ontstaat er steeds weer een ander beeld.”

Jaap wil met zijn werk rust uitstralen, maar tegelijkertijd mensen ook amuseren. De kleuren die hij gebruikt zijn aards. Nooit uitgekeken op het onderwerp probeert hij dromend en genietend, thuis in zijn atelier in Oud Alblas, zich op het wad te wanen. Lucht, licht, modder en water zijn elementen die bij elk nieuw ontwerp weer centraal staan.

Jaap: “Je stapt op zo’n moment zelf in het schilderij en je voelt je er aan verwant. Wat is er mooier dan meegenomen te worden in een fantasiewereld waar dromen nog bestaan.”

Foto: Werk van Havinga|Gemeente Ridderkerk