Agenda

Film ‘Die Blechtrommel’ bij Filmhuis Ridderkerk

Op 25 maart 2022 vertoont Filmhuis Ridderkerk de in Cannes op het filmfestival met een Gouden Palm bekroonde film ‘Die Blechtrommel’.

De film gaat over Oskar, de jongste zoon van een Kasjoebisch gezin in een landelijk gebied van de vrije stad Danzig, rond 1925. Voor zijn derde verjaardag krijgt hij een blinkende nieuwe blikken trommel. Hij besluit dan om niet meer te groeien en niet te worden als een van de ellendige voorbeelden van de volwassenenwereld, die hij rondom zich ziet. Wanneer de wereld rondom hem te grof wordt, begint de jongen op zijn trommel te slaan en wanneer iemand probeert om hem zijn speelgoed af te nemen, schreeuwt hij een oorverdovende gil die glas doet breken. Bij het afglijden van Duitsland naar het nazisme en de Tweede Wereldoorlog in de jaren 30 en de jaren 40 blijft de kleine Oskar wild op zijn trom slaan. Pas na de inval van de Sovjet-Unie op het einde van die oorlog en wanneer zijn laatste familielid gedood wordt, besluit hij als 21-jarige om opnieuw te groeien. 

Kaarten zijn verkrijgbaar aan de balie van Bibliotheek AanZet tijdens de openingsuren en via deze link. De kaartjes kosten € 7,00, inclusief een consumptie. 

De film begint om 19.30 uur en duurt 2 uur en 15 minuten, halverwege wordt een pauze ingelast.