Agenda

Film ‘Die Blechtrommel’ bij Filmhuis Ridderkerk geannuleerd

Update: Helaas kan Filmhuis Ridderkerk de film van aanstaande vrijdag 19 november 2021 niet door laten gaan.  “Vanwege de -hopelijk tijdige- intelligente lockdown en de daardoor om 20.00 uur sluitende horeca zien we geen mogelijkheid om u een fijne filmavond en een drankje in de pauze aan te bieden. We doen het goed of we doen het niet, in deze willen we onze verantwoording nemen. Met het huidige hoge aantal nieuwe besmettingen en de daarmee gepaard gaande onrust is cancelen dan ook de veiligste optie.” 

Degenen die al een kaartje hebben gekocht worden deze week benaderd.


De film gaat over Oskar, de jongste zoon van een Kasjoebisch gezin in een landelijk gebied van de vrije stad Danzig, rond 1925. Voor zijn derde verjaardag krijgt hij een blinkende nieuwe blikken trommel. Hij besluit dan om niet meer te groeien en niet te worden als een van de ellendige voorbeelden van de volwassenenwereld, die hij rondom zich ziet. Wanneer de wereld rondom hem te grof wordt, begint de jongen op zijn trommel te slaan en wanneer iemand probeert om hem zijn speelgoed af te nemen, schreeuwt hij een oorverdovende gil die glas doet breken. 

Bij het afglijden van Duitsland naar het nazisme en de Tweede Wereldoorlog in de jaren 30 en de jaren 40 blijft de kleine Oskar wild op zijn trom slaan. Pas na de inval van de Sovjet-Unie op het einde van die oorlog en wanneer zijn laatste familielid gedood wordt, besluit hij als 21-jarige om opnieuw te groeien.