Film ‘Kom en zie’ bij Filmhuis Ridderkerk

Op vrijdag 22 april 2022 vertoont Filmhuis Ridderkerk de film ‘Kom en zie’ ( Ідзі і глядзі, Idzi i hlyadzi )

Wit-Rusland, 1943: de SS van Heinrich Himmler en Hitlers Wehrmacht houden huis onder de bevolking van de dorpjes van de uitgestrekte Sovjet-republiek. De vijftienjarige Florja is getuige van extreme misdaden; hij trekt op met de partizanen in het bos en raakt verzeild in zijn geboortedorp waar iedereen is uitgemoord. De doorstane gruwelen veranderen de vrolijke jongen in een vroegoude man.

Regisseur Elem Klimov zet alle middelen in om een bijna fysieke belevenis van oorlog over te brengen. Kom en zie werd een woeste, lyrische koortsachtige droom, waarin het geweld, de razernij en de verschrikkingen van de oorlog heel dichtbij komen.Klimov was zich bewust van het confronterende karakter van zijn film, die hij zag als een noodzakelijke getuigenis, een testament voor ‘de immense tragedie een heel volk aangedaan, een verslag van de oorlog, die de hel is.’

Kom en zie – een adaptatie van de gelijknamige roman van Aleksandr Adamovitsj – is een van de klassiekers die door de Russische productiemaatschappij Mosfilm digitaal is gerestaureerd. Mosfilm werd opgericht in 1923 en richt zich op het behoud en de verspreiding van meesterwerken van de Russische cinema, waarvan een aanzienlijk deel werd geproduceerd tijdens de sovjetjaren.

Aanvang van de film is om 19.30 uur, er zal een pauze ingelast worden. Entree is € 7,00 inclusief consumptie, toegangskaarten via de website van de bibliotheek vanaf dinsdag 19 april of aan de balie van de bieb tijdens de openingsuren.