Agenda

Film over vergissingsbombardement Bezuidenhout binnenkort te zien in Alblasserdam

Vanaf 22 april 2025 is in cultureel centrum Landvast in Alblasserdam de film Bezuidenhout te zien, over het tragische vergissingsbombardement op de Haagse wijk Bezuidenhout tijdens de Tweede Wereldoorlog. De film vertelt het verhaal van het bombardement dat op 3 maart 1945 plaatsvond, waarbij een groot deel van de wijk werd verwoest en honderden mensen om het leven kwamen.

Verhaal

De film volgt Johan Zuiderwijk, die met zijn gezin en vrienden in Bezuidenhout woont. Wanneer de oorlog uitzichtloos lijkt, richten zij samen een verzetsgroep op. Ze ontdekken dat de Duitse bezetter V2-raketten heeft geplaatst in het Haagse Bos, gericht op Londen. Terwijl de verzetsgroep steeds grotere risico’s neemt, vermoedt Johan dat er een verrader in hun midden is. Tegelijkertijd bereiden de Britten een bombardement voor op de V2-installaties. Op 3 maart 1945 gaat het mis: door fouten in de coördinatie, harde wind en slecht zicht vallen de bommen niet op het beoogde doel, maar op de woonwijk Bezuidenhout.

Achtergrond

Het vergissingsbombardement op Bezuidenhout behoort tot de dodelijkste bombardementen op Nederlands grondgebied tijdens de oorlog. Toch is deze gebeurtenis bij veel mensen minder bekend dan bijvoorbeeld de bombardementen op Rotterdam of Nijmegen. De makers willen daar met deze film verandering in brengen.

Over de maker

De film is geschreven, geproduceerd en gespeeld door acteur en scenarioschrijver Dirk Gunther Mohr (43) uit Den Haag. Hij raakte persoonlijk betrokken bij het onderwerp, omdat hij zelf in Bezuidenhout woont. Toen hij ontdekte dat er nooit eerder een film over het bombardement was gemaakt, besloot hij zelf het initiatief te nemen. Via een crowdfundingscampagne wist hij 35.000 euro op te halen. De film werd in slechts 6,5 draaidagen opgenomen en heeft een speelduur van 50 minuten.

Cast en betrokkenheid uit de wijk

De cast en crew bestaan uit professionele acteurs en filmmakers. Zij werkten belangeloos mee omdat zij het verhaal belangrijk vonden om te vertellen. Ook bewoners uit de wijk leverden een bijdrage. Tijdens de crowdfunding kon men onder andere kaarten kopen voor de première, figureren in de film of een vermelding in de aftiteling krijgen. Alle 75 figurantenplekken waren snel vergeven, vooral aan bewoners van Bezuidenhout.

Eerbetoon en bewustwording

De film is bedoeld als eerbetoon aan de slachtoffers en hun nabestaanden. Daarnaast beoogt Bezuidenhout het bewustzijn over het vergissingsbombardement te vergroten. In 2025 is het precies 80 jaar geleden dat het bombardement plaatsvond en dat Nederland werd bevrijd.