Agenda

Filmhuis Ridderkerk vertoont film ‘A clockwork orange’

Vrijdag 24 maart 2023 vertoont Filmhuis Ridderkerk de film ‘A clockwork Orange’, gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1962 van Anthony Burgess, en geregisseerd door Stanley Kubrick. 

Het verhaal wordt verteld door en getoond vanuit het standpunt van Alex, een adolescent die de leiding heeft over een jeugdbende. Samen met Pete, Georgie en Dim schept hij genoegen in het ondernemen van criminele activiteiten, waarbij geweld een onmisbaar ingrediënt is. Hun idee van een leuke avond omvat vechtpartijen, een dronken zwerver schoppen, joyriding, diefstal, overvallen en verkrachting. De lakse houding van Alex’ ouders draagt weinig bij aan de verbetering van zijn gedrag, net zomin als de pogingen van meneer Deltoid, zijn reclasseringsambtenaar. 

Wanneer er onenigheid ontstaat tussen de bendeleden, komt Alex’ positie als bendeleider in het gedrang. Er volgt muiterij: Georgie en Dim laten Alex in de val lopen door hem aan te zetten tot een diefstal bij de rijke mevrouw Weathers. Tijdens deze actie, waarbij ze zijn uitgedost met bizarre maskers, wordt mevrouw Weathers door Alex neergeslagen met een kunstwerk: een enorme penis uit kunststof. Als Alex het huis verlaat, wordt hij op zijn beurt door Dim neergeslagen met een melkfles en zo achtergelaten tot de politie arriveert en Alex wordt opgepakt. Op het politiebureau vertelt meneer Deltoid tegen Alex dat mevrouw Weathers zijn geweldpleging niet overleefd heeft, waarna hij op Alex spuugt en Alex tot 14 jaar wordt veroordeeld wegens moord. 

De film wordt zoals gebruikelijk vertoond in de Hofzaal in het Gemeentehuis en begint om 19:30 uur. 

De film duurt ruim 2 uur, er is halverwege een pauze. 

Entreé is € 7,00 en daar is een consumptie bij inbegrepen. 

Kaarten alleen aan de zaal. 

Let op: de film is voor 16 jaar en ouder.