Agenda

Fotoexpositie: vrouw zijn in een mannenwereld

Op 22-jarige leeftijd werd Esther Cappon uitgezonden op haar eerste missie naar Bosnië. Het was voor haar een constante uitdaging om geconfronteerd te worden met de verwoesting van de oorlog en het vrouw zijn in een mannenwereld.

Die periode uit haar leven heeft haar persoonlijkheid beïnvloed en een diepe indruk achtergelaten. De grote impact daarvan heeft zij grotendeels met fotografie weten te verwerken. Vanaf maandag 3 tot en met zaterdag 22 juni zijn een aantal van haar diepgaande foto’s te bezichtigen in de Middenbeuk van het gemeentehuis.

Verloren onschuld

De expositie bestaat uit twee series. De eerste serie ‘Bosnië verloren onschuld’ is een persoonlijk project over Esther’s tijd als militair in Bosnië. Zij heeft die tijd vertaald naar een aantal stillevens. Deze geven haar gevoelens en belevenissen weer. Ze laten zien hoe het voelt om als jonge vrouw te leven en te werken op een militaire basis in oorlogsgebied.

Minder Mooi

Dit persoonlijke (nog lopende) project gaat over Esther’s tijd in Bosnië, een half jaar uit haar leven met mooie en minder mooie momenten. Zoals kameraadschap, het missen van familie, een dodelijk ongeluk op haar verjaardag en het afbranden van haar huisje met de weinige persoonlijke spullen die ze nog had. Door middel van fotografie heeft zij dat deels een plekje weten te geven en wil zij zo haar verhaal met anderen delen.

Ereplek

De serie ‘ereplek’ bestaat uit foto’s die op de achterkant van de Checkpoint (een tijdschrift voor veteranen) worden gepubliceerd. Hierin vertellen veteranen van verschillende leeftijden en missies over een dierbaar voorwerp dat hen doet herinneren aan hun uitzending.

“Je kwetsbaar voelen terwijl je 24/7 een wapen draagt en jezelf sterker voordoen wanner je je zwak voelt, was onderdeel van mijn alledaagse leven op de basis”, vertelt Esther daarover. “Wat gebeurt er als je beperkt wordt in je vrijheid, niet zomaar van de base af kunt en de verveling toeslaat? Roddels, ruzies, drank, wonen en slapen tussen zes mannen. Je vrouwelijkheid verliezen, eeuwige sneeuw en bevroren haar. Stukje bij beetje slaat de verandering toe, stukje bij beetje verloor ik mijn onschuld.”

Bron: Gemeente Ridderkerk