Agenda

Grootste ziekenhuisschip ter wereld in Rotterdam

Het grootste ziekenhuisschip ter wereld, de Global Mercy van internationale medische hulporganisatie Mercy Ships, meert binnenkort af in Rotterdam voor een bezoek van twee weken. Op zaterdag 26 februari 2022 wordt het gloednieuwe schip feestelijk onthaald in Rotterdam, direct naast de Erasmusbrug. Een historisch moment, want het laatste bezoek van een ziekenhuisschip van Mercy Ships in Europa is alweer vijftien jaar geleden. Met dit bezoek wordt de Global Mercy officieel aan het publiek gepresenteerd voordat het begint aan de missie: het toegankelijk maken van medische zorg in de armste landen van de wereld. Iedereen kan kennismaken met het werk van Mercy Ships door kosteloos een fysieke of digitale rondleiding op de Global Mercy te volgen.

Jan van den Bosch, bestuursvoorzitter van Mercy Ships Holland, is verheugd met de komst van de Global Mercy. Al sinds de oprichting van Mercy Ships in 1978 is hij betrokken bij het werk, zowel in Afrika als in Nederland. “We vinden het een groot voorrecht dat we de Global Mercy in Nederland officieel mogen presenteren. We hopen dat mensen geraakt worden door de medische nood die er is bij mensen in grote delen van Afrika. Het is de drive van Mercy Ships om iets te doen aan dit gigantische probleem. We helpen de allerarmsten, die geen toegang hebben tot medische zorg, gratis. Die missie delen we graag met bezoekers van dit grootste ziekenhuisschip ter wereld.”


Programma

Onder voorbehoud van de dan geldende coronamaatregelen, is de Global Mercy voor publiek te bezichtigen vanaf maandag 28 februari. Dagelijks worden er gratis interactieve rondleidingen georganiseerd, waarmee bezoekers een fascinerende Global Mercy experience ondergaan. Ze worden ondergedompeld in de wereld van patiënten, medische vrijwilligers, het leven aan boord en de operaties en trainingen die Mercy Ships geeft op het ziekenhuisschip. Ook digitaal kunnen mensen aan boord stappen om de Global Mercy experience te ervaren.

Daarnaast houdt Mercy Ships diverse (online) activiteiten die bijvoorbeeld scholen, kerken, medische en maritieme professionals de mogelijkheid bieden om zich te verdiepen in het werk dat Mercy Ships doet in Afrika. Donateurs, zakelijke sponsors en geïnteresseerden in vrijwilligerswerk bij Mercy Ships kunnen met eigen ogen zien waar ze hun tijd, geld of goederen aan schenken. Het complete programma en de mogelijkheid om aan te melden voor een (digitale) rondleiding is te vinden op: globalmercy.org.

Verdubbeling van impact in Afrika

De Global Mercy wordt de grote zus van het huidige ziekenhuisschip van Mercy Ships, de Africa Mercy. Mercy Ships verwacht met het nieuwe schip de impact van haar werk te kunnen verdubbelen, zowel met levensveranderende operaties als met de opleiding en training van lokale zorgverleners in de armste landen in Afrika. Met beide schepen kan Mercy Ships jaarlijks meer dan 5.000 operaties uitvoeren, meer dan 28.000 tandartsbehandelingen uitvoeren en meer dan 2.800 medische professionals trainen.