Agenda

Haal de prik tegen HPV of meningokokken

Op donderdag 4 oktober organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) een vaccinatiemiddag in Sporthal De Fakkel aan de Sportlaan 8-10 in Ridderkerk. 

HPV 

Meisjes die dit jaar 13 worden, ontvangen op 4 oktober de vaccinatie tegen het baarmoederhalskankervirus (HPV). Dit gebeurt om deze ernstige ziekte zoveel mogelijk te voorkomen. De afkorting HPV staat voor humaan papillomavirus, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. De twee HPV-varianten waartegen gevaccineerd wordt veroorzaken zo’n 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Hiertegen kunnen meisjes zich laten inenten. Er zijn twee prikken nodig om voldoende bescherming te krijgen. Omdat het vaccin niet tegen alle typen baarmoederhalskanker beschermt, blijft het belangrijk dat de meisjes zich later laten controleren, bijvoorbeeld door het uitstrijkje van het bevolkingsonderzoek.

Meningokokkenziekte

Alle jongeren geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004, ontvangen in de middag van 4 oktober de vaccinatie tegen de meningokokkenziekte (typen A, C, W en Y).

De meningokokkenziekte is overdraagbaar van mens op mens en kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging en zelfs overlijden. Veelal komt dit voor bij gezonde jongeren. Het aantal ziektegevallen neemt de afgelopen jaren hard toe, voornamelijk door toedoen van het type W. Ook al is momenteel de kans om ziek te worden door de meningokokken W nog heel gering, is het vaccineren van deze groep jongeren belangrijk om verdere toename in de nabije toekomst te voorkomen.


Vragen over vaccinaties? 

De professionals van het CJG staan voor u klaar om meer informatie te geven en vragen te beantwoorden. Dit kan telefonisch, via sociale media, een consult of de themapagina ‘Vaccinaties’. Kijk hiervoor op centrumvoorjeugdengezin.nl. Op de website eenprikzogepiept.nl vindt u een overzicht van alle vaccinatiedagen. 
Speciaal voor jongeren is er de website deelditnietmetjevrienden.nl waar het RIVM uitlegt wat de meningokokkenziekte is en hoe de prik werkt. Ouders van kinderen kunnen terecht op de website van het RIVM. 

Centrum voor Jeugd en Gezin

Het Centrum voor Jeugd en Gezin maakt gezond en veilig opgroeien mogelijk in Ridderkerk. Het uitvoeren van de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma is een basistaak van het CJG. Jongeren kunnen op de verschillende vaccinatiedagen makkelijk en snel een vaccinatie halen. Voor deze vaccinaties worden zij persoonlijk uitgenodigd. Er is altijd een priklocatie in de buurt en de vaccinaties zijn gratis.

Op donderdag 4 oktober organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) een vaccinatiemiddag in Sporthal De Fakkel aan de Sportlaan 8-10 in Ridderkerk. Vaccineren vindt plaats van 13.00 tot 14.30 uur en van 14.45 tot 16.30 uur.
Alle jongeren die in aanmerking komen voor een HPV of MenACWY-vaccinatie hebben per post een uitnodigingsbrief ontvangen.