Agenda

Helpen vleermuizenkasten ophangen met NL Doet

Op zaterdag 16 maart 2024 doet Stichting Natuurbeheer Waalbos mee aan de Landelijke NL Doet actie. Deze zaterdag worden vleermuizenkasten opgehangen in het Waalbos. Wilt u helpen, meld u dan aan via NL Doet of via info@onswaalbos.nl

Stichting Natuurbeheer Waalbos (SNW) is opgericht in januari 2015 nadat de vrijwilligersgroep al sinds 2009 actief was in het Waalbos. Omdat er te weinig geld voor het onderhoud van het Waalbos, stond aanleg ter discussie. De stichting heeft gelobbyd bij Staatsbosbeheer om het onderhoud van het Waalbos toch op te pakken. Dit gaf de doorslag voor aanleg van fase 2 van het Waalbos. De stichting voert specifiek beheer uit in het Waalbos om het gebied tot een interessant natuurgebied. Daarnaast worden ook excursies, workshops en tentoonstellingen in de IJsvogel gegeven. De IJsvogel is de thuisbasis van Stichting Natuurbeheer Waalbos, zo worden daar gereedschappen opgeslagen en starten van daaruit de vrijwilligers om aan de slag te gaan in het Waalbos. Ook de ijsclub Rijsoord en de Molenstichting kunnen gebruik maken van het gebouw. Er is een aparte stichting (Stichting Bezoekerscentrum Waalbos) opgericht die het gebouw beheert waarin de drie clubs vertegenwoordigd zijn en die de activiteiten van de drie clubs faciliteert.

Het Waalbos is een jong bos waar nog niet veel oude bomen staan. Er vliegen diverse soorten vleermuizen (gewone en ruige dwergvleermuis, rosse vleermuis, watervleermuis) maar er zijn weinig plekken waar de vleermuizen in de zomerperiode kunnen verblijven. Daarom worden nestkasten opgehangen waar vleermuizen terecht kunnen. Vleermuizen zijn vooral in de avond en nacht actief en eten insecten als muggen en nachtvlinders. Ze hebben elke nacht een derde van hun lichaamsgewicht aan insecten nodig, dat zijn zo’n 300 insecten per nacht en wegen 2-3 gram.

Mensen die graag buiten in de natuur willen werken en willen helpen, kunnen zich aanmelden via info@onswaalbos.nl en via de website van NL Doet. Gereedschap en handschoenen verzorgt de stichting. Oude kleding en stevige schoenen zijn wel handig. De groep verzamelen zich tussen 8.45 en 9.00 uur in bezoekerscentrum de IJsvogel. Er wordt gewerkt tot ongeveer 13.00 uur met tussendoor een pauze voor koffie, thee en limonade. Geëindigd wordt met een broodje en een kop soep.