Agenda

Herdenking bij Lancaster-monument

Op donderdag 27 juni 2024 is er weer een herdenking bij het Lancaster-monument aan de Rijksstraatweg (nabij de kruising met de Voorweg).

De herdenking begint om 13.45 uur. Aanwezig zijn onder anderen burgemeester Marco Oosterwijk, Adjudant Nicole Mitchell (van de Canadese Ambassade), veteranen, Elsa van Gelderen (The Royal British Legion), kinderburgemeester Maya van den Ham en leerlingen van basisschool De Piramide, die het monument sinds 2005 heeft geadopteerd.

De herdenking vindt plaats op de plek waar in 1943 een Britse Lancaster-bommenwerper is neergestort. De resten van het vliegtuig moesten in 2017 worden geborgen wegens de bouw van een onderdoorgang onder de Rijksstraatweg en het in verband daarmee verplaatsen van een gasleiding. Na de bergingswerkzaamheden is het in 2002 opgerichte Lancaster-monument teruggeplaatst. Op het monument staan de namen van de omgekomen bemanningsleden.

Het neergestorte vliegtuig was een Avro Lancaster III van het 100e Squadron van de Britse Royal Air Force (RAF). Het toestel werd op 29 juni 1943 op weg naar Engeland door een Duits jachtvliegtuig neergeschoten.