Agenda

Herdenking bij Lancaster-monument

Op donderdag 22 juni 2023 is er weer een herdenking bij het Lancaster-monument aan de Rijksstraatweg (nabij de kruising met de Voorweg).

De herdenking begint om 13.45 uur. Aanwezig zijn onder anderen burgemeester Marco Oosterwijk en andere vertegenwoordigers van het gemeentebestuur, veteranen, mevrouw Elsa van Gelderen (The Royal British Legion) en leerlingen van basisschool De Piramide, die het monument sinds 2005 heeft geadopteerd. Ook vertegenwoordigers van de Britse en Canadese ambassade zijn uitgenodigd.

De herdenking vindt plaats op de plek waar in 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog, een Britse Lancaster-bommenwerper is neergestort. De resten van het vliegtuig zijn jarenlang met rust gelaten, maar moesten in 2017 worden geborgen wegens de bouw van een onderdoorgang onder de Rijksstraatweg en het in verband daarmee verplaatsen van een gasleiding. Na de bergingswerkzaamheden is het in 2002 opgerichte Lancaster-monument teruggeplaatst. Op het monument staan de namen van de omgekomen bemanningsleden.

Neergeschoten

Het neergestorte vliegtuig was een Avro Lancaster III van het 100e Squadron van de Britse Royal Air Force (RAF). Het toestel werd in de nacht van 29 juni 1943 op weg naar Engeland door een Duits jachtvliegtuig neergeschoten. Eén bemanningslid, Ronald G. Storr, sprong boven de Hoeksche Waard uit het toestel. Hij werd krijgsgevangen gemaakt. De overige zes bemanningsleden (Britten en Canadezen) kwamen bij de crash om het leven en vonden op de Rotterdamse begraafplaats Crooswijk hun laatste rustplaats. De desbetreffende Lancaster, ook wel de ‘HW E for Easy’ genoemd, deed mee aan een operatie van in totaal 600 vliegtuigen. Die zouden in de nacht van 28 op 29 juni 1943 een massaal bombardement op Keulen uitvoeren.

Programma herdenking

13.45 uurLive muziek door Muziekvereniging Harpe Davids
14.00 uur – 14.15 uur Aanvang herdenking. Toespraken voorzitter Veteranencomité Jan-Paul Apon, burgemeester Marco Oosterwijk, mevrouw E.E. van Gelderen (The Exhortation).
14.15 uur – 14.30 uurCeremonie Basisschool De Piramide
14.30 uur – 14.32 uurTrompetsignaal en 1 minuut stilte. Na de minuut stilte wederom trompetsignaal
14.32 uur – 14.40 uurKranslegging door burgemeester Marco Oosterwijk, mevrouw E.E. van Gelderen namens Royal British Legion en kinderen basisschool De Piramide.
14.40 uur – 14.50 uurVolksliederen Engeland, Canada, Nederland, gespeeld door Muziekvereniging Harpe Davids
15.15 uurEinde plechtigheid