Agenda

Herdenking ‘drama Donckselaan’

De jaarlijkse kranslegging bij het monument aan de Donckselaan door leerlingen van basisschool De Driemaster is dinsdag 14 mei 2024 om 14.20 uur.
Samen met de aanwezigen staan de leerlingen van groep 8 stil bij de dramatische gebeurtenissen van dinsdag 8 mei 1945, drie dagen na de capitulatie van Nazi-Duitsland.

Aanleiding was de arrestatie, in opdracht van burgemeester Crezée, van vrouwen die hadden geheuld met de vijand. Er ontstond bij een van die arrestaties een fel vuurgevecht tussen de Duitsers en leden van de Binnenlandse Strijdkrachten bij het huis van huisarts Berger. Acht mannen werden door de Duitsers gegrepen en met de handen omhoog, naast elkaar, met het gezicht naar de garagedeur gezet en onder veel geschreeuw en gesnauw gefouilleerd. Niet één van hen behoorde tot de BS of had aan het gevecht deelgenomen. Vrouwen en kinderen liet men gaan. Dokter Berger probeerde nog de Duitsers tot rede te brengen, maar het mocht niet baten. Om omstreeks 21.45 uur klonk een bevel en werden ze één voor één, op een afstand van ongeveer drie meter, neergeschoten. Twee van hen bleken het drama overleefd te hebben.

Ter nagedachtenis aan de slachtoffers is op 8 mei 1946 een tijdelijk monument opgericht. Het huidige monument, met de tekst ‘Gevallen door het geweld des vijands’, is op 17 mei 1947 onthuld. Het staat naast de voormalige woning van dokter Berger. Het monument is geadopteerd door basisschool De Driemaster, die elk jaar een kranslegging organiseert. In de afgelopen weken is het monument weer klaargemaakt voor de herdenking. 

Ook deze keer zal muziekvereniging Harmonie Slikkerveer aanwezig zijn voor de muzikale begeleiding en omlijsting van de herdenking en kranslegging.