Agenda

Holocaust-herdenking in en bij gemeentehuis

Maandag 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hèt internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Iedereen is maandagavond vanaf 19.15 uur welkom bij de herdenking in en bij het gemeentehuis aan het Koningsplein.

Om 19.30 uur vertrekt een stille tocht van het gemeentehuis naar het monument ter nagedachtenis aan de in de Tweede Wereldoorlog weggevoerde en omgebrachte Joodse familie Den Hartog. Bij het monument, in het park vlakbij het gemeentehuis, legt burgemeester Anny Attema een bloemstuk en speelt Harpe Davids een koraal. Daarna is er een bijeenkomst in het gemeentehuis met een toespraak van de burgemeester en Joodse muziek door The Klezmer Society.

Bij het monument voor de familie Den Hartog – een notenboom uit Israël – liggen maandag, bij de Holocaust-herdenking, zo’n zeshonderd lichtgevende stenen. Ze zijn een onderdeel van het tijdelijke kunstproject ‘Levenslicht’. Om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit onderwerp, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde. Dit lichtmonument beoogt het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren. Het monument bestaat uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen (gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland). Deze zijn na de presentatie van het kunstwerk in Rotterdam verdeeld over 170 gemeenten waar de vervolging van Joden, Roma en Sinti heeft plaatsgevonden.

De familie Den Hartog, waarvoor in 2003 het monument is opgericht, woonde vanaf 1925 aan de Damstraat in Oostendam. Bij het huis zijn in 2016 zogenoemde Stolpersteine neergelegd. Deze ‘struikelstenen’ moeten de door de Duitsers omgebrachte Joodse familie in herinnering houden. Als slagersfamilie maakten zij deel uit van de Ridderkerkse en Ambachtse gemeenschap.