Agenda

Volop voorleesplezier bij Bibliotheek AanZet tijdens Nationale Voorleesdagen

Bij de Bibliotheek AanZet wordt 2021 gelijk goed begonnen met de tien mooiste dagen van het jaar: de Nationale Voorleesdagen. Van 20 tot en met 30 januari maken we van voorlezen een feestje met de leukste online voorleesactiviteiten. Prentenboek van het jaar ‘Coco kan het!’ van Loes Riphagen staat hierbij centraal.

Speciale uitzending

Al jaren barst het tijdens de Nationale Voorleesdagen (NVD) van de activiteiten in de bibliotheken van AanZet. Vanwege de coronamaatregelen is dat dit jaar een beetje anders: we maken er online een voorleesfeest van! We starten op woensdag 20 januari met een speciale uitzending van NVD-TV. Tijdens deze uitzending spreken we theatermaker Marco van ’t Wout van Building Arts. Hij maakte een voorstelling van Prentenboek van het Jaar ‘Coco kan het!’. Daarnaast fladdert Coco zelf ook even langs en ontvangen we een special guest. Tot slot komt natuurlijk ook de rest van de Prentenboek Top 10 aan bod! De uitzending is live te zien op 20 januari om 10.00, 14.00 en 16.00 uur via ons YouTube kanaal AanZet Live. Van 21 t/m 30 januari blijft de uitzending beschikbaar op dit kanaal, zodat je het op je gemak kunt terugkijken op een moment dat het jou uitkomt.

Klein cadeautje

Tijdens de Nationale voorleesdagen hebben we ook een leuke actie voor kinderen tussen de 2 en 6 jaar die tijdens de Nationale Voorleesdagen lid worden van de bibliotheek. Zij krijgen (zolang de voorraad strekt en de bieb weer open is) een tof vingerpoppetje van Coco! En het wordt nog leuker, want lid worden is gratis voor kinderen tot 18 jaar.

Grootouders in actie

We besteden niet alleen aandacht aan voorlezen tijdens de nationale Voorleesdagen. Want voorlezen is het hele jaar door niet alleen erg leuk, maar ook heel belangrijk. Het heeft een positief effect op de woordenschat, spelling en het tekstbegrip van kinderen. Ook als je kind al zelf leert lezen, is er geen reden om te stoppen met voorlezen. Dat beaamt de Leescoalitie: omdat de leesmotivatie en het leesplezier van kinderen in Nederland al een tijd daalt, schakelen zij de hulp van opa’s en oma’s in. Met hun campagne ‘Lees voort!’ roepen ze grootouders op om hun kleinkinderen meer te gaan voorlezen en hen zo de liefde voor lezen mee te geven. Als alle opa’s en oma’s meedoen, worden heel veel kinderen verwend met verhalen. Ook Jan Terlouw, Janny van der Heijden en Karin Bloemen doen mee. Zij zijn samen met vier andere BN’ers ambassadeur van de Lees Voort! campagne.

Meer voorleespret

De Bibliotheek AanZet biedt daarnaast nog veel meer manieren om je kind al op jonge leeftijd van boeken te laten genieten. Zo is er voor de allerkleinsten van 0 tot 4 jaar het programma BoekStart dat niet alleen lezen met baby’s aanmoedigt, maar ook het leesplezier van ouders en hun kindje vergroot. Ook hopen we wanneer de bibliotheek na 19 januari weer open is, onze VoorleesHelden weer te verwelkomen. Tijdens de voorleesuurtjes lezen ze voor aan kinderen van 2 tot 6 jaar. Iedere week een ander boek, maar altijd even leuk, spannend en leerzaam! Vanuit huis kun je voor voorleesplezier terecht bij de Kennisbank. Bekijk eens de voorleesfilmpjes in de Voorleeshoek, spelletjes van Bereslim én de digitale prentenboeken van Wepboek.