Koor- en orgelconcert: De klank van de kathedraal

Stenen en pijpen worden tot leven geroepen door koor- en orgelmuziek. Het Laurens Collegium en Hayo Boerema laten op woensdag 22 juni 2022 om 20.15 uur horen wat voor prachtige akoestiek de Rotterdamse Laurenskerk heeft. Kathedrale koorzang en orgelklanken op hun best.

Het programma

De Laurenskerk bezit unieke orgels. Het imposante hoofdorgel en het neobarokke transeptorgel zijn wereldberoemd. Tijdens het concert op 22 juni zal veelal Frans repertoire voor orgel en koor klinken: hemelse klanken van Franck, Poulenc, Dupré en Messiaen. Ook wordt de Mis van Stravinsky uitgevoerd in een versie voor koor en orgel.

Het koor Laurens Collegium

Het Laurens Collegium is het beroepskoor van Rotterdam en staat bekend om zijn veelzijdige, energieke uitvoeringen van hoog niveau. “Het koor zong virtuoos en met overgave, en was daarbij woordelijk verstaanbaar.” (NRC) Het kamerkoor staat onder leiding van dirigent Wiecher Mandemaker en valt samen met andere ensembles onder de organisatie Laurens Vocaal.

Het Laurens Collegium zingt om de samenleving te doen stralen. Daarom bracht het bijvoorbeeld diverse opnames uit die belangrijke gebeurtenissen en periodes in stad en land markeren, zoals de Tweede Kamerverkiezingen, de Passietijd en de herdenking op 4 mei. Graag laat het Laurens Collegium zich verder inspireren door samen te werken met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Orkest van de Achttiende Eeuw en het Residentie Orkest.

De organist Hayo Boerema

De expertise van het koor ligt in samenwerking met Laurensorganist Hayo Boerema. Deze organist heeft vele bekroonde cd-opnames op zijn naam staan en is erkend specialist in Franse orgelmuziek. Hij won prijzen tijdens diverse concoursen en festivals. Hij heeft een uitgebreide concertpraktijk met recitals zowel in binnen- als buitenland. Sinds december 2005 is hij organist van de Grote of St. Laurenskerk te Rotterdam.

In 2009 ontving hij van de Société Académique d’Education et d’Encouragement ‘Arts, Sciences, Lettres’ in Parijs de zilveren medaille vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelkunst. Sinds 2010 is hij verbonden aan Codarts Hogeschool voor muziek in Rotterdam als docent improvisatie. Hayo is niet alleen werkzaam als solist, maar werkt ook regelmatig samen met koren en instrumentale ensembles.

Kaartverkoop: www.laurensvocaal.nl