Agenda

Kunst in De Klinker

De in Bolnes wonende kunstenaar Arie Pieter Visser houdt op 24 en 25 november een grote atelieropruiming. Een deel van zijn werk wordt dan uitgestald in Buurthuis De Klinker in de Van Riebeekstraat 3. Bezoekers kunnen de kunstwerken kopen tegen schappelijke prijzen.

De Rotterdammer Arie Pieter Visser woont al sinds zijn pensionering in 2005 in Bolnes. Op de zolder van zijn woning heeft hij zijn atelier ingericht. Als jong ventje raakte hij geboeid door de grote, handgeschilderde affiches waarmee bioscoopfilms werden aangekondigd. “Dat vond ik zo mooi, dat wilde ik ook gaan doen. Toen ik vijftien jaar was werkte ik al leerling-etaleur bij V en D. Het was een mooie leerschool voor me. Ik heb vervolgens een opleiding gevolgd aan de kunstacademie. Ik voelde me sterk aangetrokken tot de reclamewereld en heb vijftig jaar bij verschillende reclamebureaus gewerkt”. Hij kijkt met veel plezier terug op zijn carrière. “Ik heb bijvoorbeeld de allereerste tv-reclames gedaan voor Jamin. Dat was nog in de tijd van het REM-eiland. Dat was een platform in de Noordzee, op 9 kilometer uit de kust, ter hoogte van Noordwijk. In 1964 werden vanaf deze basis vanaf 12 augustus tot 14 december commerciële televisie-uitzendingen onder de naam TV Noordzee verzorgd. Dat was toen nog illegaal”. 


Wereldwijde verkoop

Door al zijn reclamewerk bleef er weinig tijd over om in zijn vrije tijd ook nog te schilderen en te tekenen. Dat kwam pas vele jaren later. En het werd echt menens toen hij met pensioen ging. Tijdens de vele reizen maakte hij landschappen, maar ook schepen en sleepboten werden op doek of papier vastgelegd. Hij schilderde ook dieren, waaronder Franse runderen en het Texelse schaap. Een serie tulpschilderijen werd na een expositie wereldwijd verkocht. “Ik schilder zelden in opdracht. Het is vooral vrij werk. Ik ben ook geen portretschilder”, zo licht hij zijn oeuvre toe. Omdat de jaren gaan tellen, hij is inmiddels 83 , wordt het tijd dat hij gaat opruimen. “Ik wil mijn nakomeling niet opzadelen met al die werken die nu nog in mijn atelier hangen. Ik zie het liever bij iemand aan de muur hangen, zodat die er plezier van heeft”. Dat is ook de reden dat zijn kunstwerken nu voor schappelijke prijzen te koop zijn. De expositie omvat circa 25 grote doeken en talloze kleine kunstwerken.  

Boele logo

Potlood en kwast verdwijnen echter nog niet in de kast. De drang om te blijven scheppen is er nog steeds. Momenteel werkt hij bijvoorbeeld aan een ontwerp voor een kunstwerk dat in Bolnes moet komen te staan bij het voormalige Boeleterrein. Dit ontwerp is gebaseerd op het logo dat aan de buitenmuur van de bedrijfskantine van de scheepswerf aan de Benedenrijweg was bevestigd. 

Wie de expositie wil bezoeken is op 24 en 25 november welkom in De Klinker van 14.00 tot en met 20.00 uur. De toegang is gratis.