Agenda

Lancaster-herdenking donderdag 27 juni

Op donderdag 27 juni 2019 vindt de herdenking plaats bij het Lancaster-monument aan de Rijkstraatweg in Rijsoord. Het monument herinnert aan de crash van een Lancaster-vliegtuig van de Britse Royal Air Force (RAF) in de nacht van 29 juni 1943.

Het vliegtuig werd neergeschoten door een Duits jachtvliegtuig op de terugweg van een bombardement op Keulen, Een bemanningslid, Ronald G. Storr, overleefde de crash door boven de Hoeksche Waard uit het toestel te springen. Hij werd krijgsgevangenen gemaakt. De overige bemanningsleden (Britten en Canadezen) overleefden de crash niet en zijn begraven op de Rotterdamse begraafplaats Crooswijk.

De herdenking begint om 13.45 uur en duurt tot ongeveer 15.45 uur. Burgemeester Anny Attema houdt een toespraak. Ook andere vertegenwoordigers van het gemeentebestuur zijn aanwezig, net als vertegenwoordigers van de Britse en Canadese ambassade en veteranen.

Adoptie

Het Lancastcer-monument is sinds 2005 geadopteerd door basisschool De Piramide. Kinderen van groep 7 en 8 dragen gedichten voor en helpen de erewacht bij het hijsen van de Engelse, Canadese en Nederlandse vlag tijdens het spelen van de volksliederen.

Gedenkteken

De herdenkingsplaats is vorig jaar aangevuld met een gedenkteken dat is gemaakt met onderdelen van de in 2017 geborgen Lancaster.

Foto’s: Erik Jonkman