Agenda

Landvast in actie voor Oekraïne

Dagelijks zien we de beelden vanuit Oekraïne en de situatie wordt voor de bevolking met de minuut erger. Samen met ABC Film Distribution wil Landvast geld inzamelen voor Giro 555. Op donderdag 31 maart en vrijdag 1 april vertonen we daarom de nooit in Nederland uitgebrachte film ‘The Guide’ waarvan de volledige opbrengst volledig naar Giro 555 wordt overgemaakt. We hopen uiteraard dat er meer vraag dan aanbod is en dan zullen we zeer zeker meerdere voorstellingen gaan programmeren.

In 2014 maakten Oekraïense filmmakers The Guide, een drama dat zich afspeelt in de dertiger jaren tijdens de Sovjet onderdrukking. Helaas heeft deze film veel overeenkomsten met vandaag. The Guide is een prachtige film die helaas nooit in Nederland uitgebracht is en was namens Oekraïne de inzending voor de Oscar voor de beste buitenlandse film in 2014.

In de film zien we de 10 jarige Peter die midden in het turbulente Sovjet-Oekraïne van de vroege jaren dertig leeft. Zijn vader, een Amerikaanse ingenieur, wordt vermoord voor het verkrijgen van geheime documenten over de repressie, die nu verborgen zijn in het boek van Peter. De jongen vlucht voor de politie met een blinde kobzar (Oekraïense volksminstreel), Ivan Kocherga. Ivan doet er alles aan om zijn jonge gids te helpen opgroeien en te overleven. Hij vertelt zijn jonge gids uitgebreide verhalen die hem doen geloven dat er een andere realiteit kan zijn dan wat hij om zich heen ziet. 

De Oekraïense regisseur, Oles Sanin, heeft een heel doordringende film gemaakt die ook diverse prijzen heeft gewonnen. De film won de beste acteur en cinematografie prijzen op het Odessa International Film Festival. Daarnaast was Oles Sanin’s film genomineerd voor de grote prijs op het Odessa en Warschau International Film Festival! 

Kaartjes voor deze benefiet voorstelling zijn vanaf nu te reserveren via www.landvast.nl voor de normale toegangsprijzen. Beide voorstellingen vinden plaats in Cinema Royaal.