Agenda

Lezing Gewilde dieren, herintroducties van dieren in Nederland

Op 15 juli 2021 organiseert Natuurvereniging IJsselmonde een lezing door boswachter Luc Hoogenstein, een van de schrijvers van het boek Gewilde dieren, via ZOOM. Zowel ledenals niet-leden zijn van harte uitgenodigd om zich in te schrijven via de website van de vereniging).

Luc Hoogenstein zal ons op deze avond meenemen in het boek ‘Gewilde dieren, herintroducties van dieren in Nederland’. Misschien eerst maar eens een voorbeeld, om duidelijk te maken wat hij met gewilde dieren bedoeld?

Een bever in het wild zien in Nederland was tot 1988 onmogelijk. Inmiddels is dit stevige knaagdier bepaald geen zeldzaamheid meer in ons land. Het is een van de bekendste voorbeelden van een geslaagde herintroductie. Maar er zijn er veel meer, ook minder geslaagde overigens. Om welke herintroducties gaat het dan? Hoe kwamen ze tot stand en waren ze al dan niet
succesvol?

Tot nu ontbrak een totaaloverzicht en evaluatie van herintroducties in Nederland. In het boek worden die beschreven. Het gaat over korhoenders die om 3.00 uur ’s nachts bij -10°C uit Zweden worden gehaald om 24 uur later te worden uitgezet in Overijssel. En hoe in Polen kwetsbare vlinders worden opgehaald die daarna een populatie moeten vormen bij Den Bosch.

De lezing gaat over dit soort interessante verhalen, persoonlijke belevenissen en nieuwe informatie over de ecologie van deze gewilde soorten. Naast de ooievaar, de kraai, de otter en de korenwolf, komen in het boek en de lezing ook enkele minder bekende herintroducties van dieren aan bod. Het zal niet alleen over individuele soorten gaan. Ook zal er aandacht zijn voor de kaders rond herintroducties, afwegingen bij natuurbeheer en rewilding-plannen.

De lezing start om 19:30 uur via Zoom. Inschrijven kan via: www.natuurvereniging-ijsselmonde.nl/agenda.

Bij de lezing van 15 juni 2021 door Toine Andernach ‘Baardamen & Boterkontje, de vogel en zijn naam’ zijn nog enkel plaatsen over. Ook voor deze lezing kunt u zich inschrijven via www.natuurvereniging-ijsselmonde.nl/agenda.