Lezing Marinus van den Berg in de Christus is Koningkerk

 Op dinsdag 22 januari 2019 zal Marinus van den Berg een lezing houden over rouwverwerking in de Christus is Koningkerk in Slikkerveer.

Marinus van den Berg

Marinus van den Berg werd in 1947 in Wijhe (Overijssel) geboren. Hij bezocht het kleine seminarie te Zenderen en studeerde vervolgens aan de Katholieke Theologische Hogeschool Utrecht en aan de Universiteit van Yale in New Haven (VS). Nadat hij acht jaar pastor in het verpleeghuis Randerode in Apeldoorn was geweest, werd hij in 1984 pastoraal vormingswerker voor de gezondheidszorg in Almelo. Een functie die hij vijftien jaar uitoefende. Vanaf 1 juni 1998 was hij geestelijk verzorger in Antonius IJsselmonde te Rotterdam en vanaf 1 oktober 2008 bij het regionaal palliatief centrum Cadenza te Rotterdam. Daar is hij ondertussen gestopt. 

Hij heeft tientallen succesvolle boeken geschreven en schrijft vanuit zijn eigen ervaring.

Ook houdt hij regelmatig lezingen over verschillende onderwerpen; over rouw, over sterven, over zelfdoding, over overleden kinderen. Een reactie die vaak wordt gegeven is dat hij normale woorden kan geven aan dat wat anderen meemaken. Zijn reactie hierop; “Met normale woorden bedoelt men: geen theoretische verhalen, geen academische praat. Daar is behoefte aan. Er is veel verdriet, veel pijn en veel verwarring onder de mensen, als gevolg van ervaringen die met sterven te maken hebben. Op de avonden die ik verzorg, mag dat benoemd worden. Ik hoor vaak terug dat ‘eindelijk’ alles een keer gezegd mag worden. Over die pijn en dat verdriet. Niemand hoeft te huilen, maar tegelijkertijd geldt ook dat niemand flink en sterk moet zijn. Ik creëer op die momenten kleine oasen in de samenleving. Want buiten die avonden om overheerst de leukigheid en de maakbaarheid. De maatschappij staat daar bol van. Zelfs op begrafenissen hoor je nog: ‘Het is zijn feestje’. Kom op zeg. Die opgelegde leukigheid, daar gaan mensen aan kapot.”

De avond op 22 januari gaat over rouwverwerking. Rouw in de breedste zin van het woord; rouw bij overlijden, maar ook bij ziekte, bij scheiding, bij verlies van werk. Rouw is een reactie op verlies!

Een mooi gedicht uit in één van zijn boeken;

Stil zijn
Je denkt misschien
dat je wat moet zeggen
je denkt misschien
dat je me moet opvrolijken
je wilt me misschien weer
zien lachen
en genieten
je denkt misschien dat je me moet
troosten
en adviseren
Wat ik vraag is dit:
wil je nog eens
en nog eens
luisteren naar mijn verhaal
naar wat ik voel en denk.
Je hoeft alleen maar stil te zijn,
mij aan te kijken
mij tijd te geven.
Je hoeft mijn verdriet
zelfs niet te begrijpen
maar als het kan
slechts te aanvaarden
zoals het voor mij voelt.
Je luisterend aanwezig zijn
zal mijn dag anders maken.

Wanneer: dinsdag 22 januari 2019
Waar: Christus is Koningkerk, Juliana van Stolbergstraat 44, 2983 HK Ridderkerk
Tijd: vanaf 19.30 uur inloop met koffie en om 19.45 uur begint de lezing