Agenda

Meer weten over wilde orchideeën? Kom naar de IJsvogel in juni

Stichting Natuurbeheer Waalbos zet in de maand juni in bezoekerscentrum de IJsvogel een tentoonstelling over orchideeën neer. Op donderdagavond 8 juni 2023 wordt er ook een presentatie over orchideeën gegeven en op dinsdagavond 13 juni 2023 een excursie naar de Hooge Nesse polder.

Iedereen denkt bij orchideeën aan de mooi gekleurde bloemen van kamerplanten uit tuincentra. Dit zijn meestal orchideeën uit tropische gebieden. De meeste orchideeën uit tuincentra zijn epifyten. Epifyten groeien niet in grond maar op andere planten of stukjes stam of turf. Er zijn wereldwijd ca. 20.000 soorten orchideeën. In Europa ruim 100 soorten en in Nederland ruim 30 soorten. Maar ook in Nederland komen orchideeën in de natuur voor. Meestal echter iets minder opvallend en met minder grote bloemen. Desalniettemin bij nadere bestudering erg fraai. 

Orchideeën hebben veel stoffijne zaden, die gemakkelijk door de wind verspreid worden.
Toch komen ze niet overal voor. De orchideeën die in Nederland voorkomen groeien in de grond en zijn zogenaamde geofyten. Orchideeën stellen echter hoge eisen aan de groeiplaats. Op die groeiplaats moet veel een specifieke schimmel voorkomen die nodig is om te kiemen en uit te groeien. De orchidee leeft in symbiose met de schimmel waarmee ze voedingsstoffen uitwisselen. Een orchidee uitgraven en meenemen heeft dus niet veel zin, omdat de orchidee zonder de schimmel uit de bodem dood gaat. Vroeger waren de graslanden in mei en juni vol met veelal roze orchideeën. Tegenwoordig komen ze vrijwel alleen nog voor in natuurgebieden. 

De verschillende orchideeën soorten zijn voor bestuiving afhankelijk van een specifiek insect. De vorm van de bloem is er dan ook vaak op gericht om dat specifieke insect te lokken. De insecten waarop de bloem gebouwd is, krijgen bij verlaten van de bloem een stuifmeelklompje mee. Bij het volgende bloembezoek blijft dit stuifmeel aan de stempel plakken. De tentoonstelling toont de orchideeën die in Nederland en België nog voorkomen. 

De tentoonstelling is de hele maand juni te zien in de IJsvogel. De IJsvogel is geopend op woensdagmiddag, zaterdag en zondag van 10-16.00 uur. Voor de presentatie voor orchideeën en de excursie kunt u zich aanmelden via info@onswaalbos.nl.