Midwinterhoornwandeling door het Waalbos

Zaterdag 28 december organiseert Stichting Natuurbeheer Waalbos een midwinterwandeling door het Waalbos. Het Waalbos ligt in Rijsoord en is in beheer van Staatsbosbeheer. Om de winterse sfeer te benadrukken zijn de Westlandse Midwinterhoornblazers aanwezig tijdens de wandeling. Zij zullen op verschillende plaatsen in het gebied staan en wisselen elkaar af. 

Een midwinterhoorn wordt gemaakt van een berken-, elzen- of wilgenstam die al van nature een bepaalde kromming heeft. Na het schillen van de bast wordt de stam in twee delen gezaagd en over de gehele lengte uitgehold. Het gebruik van midwinterhoorns vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in de Germaanse joelfeesten, die zich afspeelden rond de midwinter-zonnewende (21 december). Dit om de god Odin of Wodan te helpen bij zijn jacht op de wolf Fenrir, die de zon verslindt waardoor het altijd donker zal zijn. Als Wodan erin slaagt de Fenrir te verjagen, dan zal het licht terug kunnen komen. Daarna is de traditie overgegaan in het verjagen van boze geesten. Met de midwinterhoorn wordt een eenvoudige melodie geblazen. In Twente en Oost-Nederland wordt alleen geblazen tussen de eerste zondag van de advent (30 november “anbloazen”) en Driekoningen (6 januari, “afbloazen”). Ook is de midwinterhoorn vroeger gebruikt als communicatiemiddel gebruikt om de boeren bijeen te roepen en in de grensstreek om smokkelaars te waarschuwen voor de politie. Het unieke oergeluid van de midwinterhoorn zal zaterdag 28 december door het Waalbos galmen.

De wandeling wordt gemaakt van ca 1,5 tot 2 uur door het Waalbos. U kunt ook zelf een wandeling maken. Dankzij een bijdrage van de gemeente Ridderkerk, is deelname aan de wandeling dit jaar gratis. Een vrijwillige bijdrage is welkom. 

De groepswandeling vertrekt om 10.00 uur vanaf het parkeerterrein van het Waalbos, wat ligt achter het parkeerterrein van restaurant Ross Lovell en naast Waalweg 5 te Rijsoord. De groep is naar schatting om 12.00 uur terug op het parkeerterrein. Onderweg staat een kraampje met warme drankjes (gluhwein, chocolademelk) voor €1,-. Aanmelden voor deze unieke tocht kan bij cpgroshart@gmail.com of via 0180-428262.