Agenda

Midwinterhoornwandeling Waalbos en Workshop kerstster maken

Zaterdag 17 december 2022 organiseert Stichting Natuurbeheer Waalbos een winterwandeling door het Waalbos. Het Waalbos ligt in Rijsoord en is in beheer van Staatsbosbeheer. Om de winterse sfeer te benadrukken zijn de Westlandse Midwinterhoornblazers aanwezig tijdens de wandeling. Zij zullen op verschillende plaatsen in het gebied staan en wisselen elkaar af. 

In de middag van 17 december (14.00 uur) geeft Stichting Natuurbeheer Waalbos ook een workshop kerstster (met verlichting) maken van wilgentakken in bezoekerscentrum de IJsvogel. Kosten daarvan zijn €5,-. Aanmelden voor deze workshop kan ook via info@onswaalbos.nl

Een midwinterhoorn wordt gemaakt van een berken-, elzen- of wilgenstam die al van nature een bepaalde kromming heeft. Na het schillen van de bast wordt de stam in twee delen gezaagd en over de gehele lengte uitgehold. Het gebruik van midwinterhoorns vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in de Germaanse joelfeesten, die zich afspeelden rond de midwinter-zonnewende (21 december). Dit om de god Odin of Wodan te helpen bij zijn jacht op de wolf Fenrir, die de zon verslindt waardoor het altijd donker zal zijn. Als Wodan erin slaagt de Fenrir te verjagen, dan zal het licht terug kunnen komen. Daarna is de traditie overgegaan in het verjagen van boze geesten. Met de midwinterhoorn wordt een eenvoudige melodie geblazen. In Twente en Oost-Nederland wordt alleen geblazen tussen de eerste zondag van de advent (30 november “anbloazen”) en Driekoningen (6 januari, “afbloazen”). Ook is de midwinterhoorn vroeger gebruikt als communicatiemiddel gebruikt om de boeren bijeen te roepen en in de grensstreek om smokkelaars te waarschuwen voor de politie. Het unieke oergeluid van de midwinterhoorn zal zaterdag 17 december door het Waalbos galmen.

Er wordt een wandeling gemaakt van ca 1,5 tot 2 uur door het Waalbos. U kunt ook zelf een wandeling maken. Deelname kost €4 incl. een gluweintje of een chocolademelk onderweg. 

De groepswandeling vertrekt om 10.00 uur vanaf het parkeerterrein van het Waalbos, wat ligt achter het parkeerterrein van restaurant Ross Lovell en naast Waalweg 5 te Rijsoord. De wandeling eindigt naar schatting om 12.00 uur. Aanmelden voor deze tocht kan bij info@onswaalbos