Agenda

Midzomernachtwandeling, een bijzondere ervaring

Natuurvereniging IJsselmonde organiseert op 22 juni een bijzondere wandeling in de late avond. Op zoek naar een onvergetelijke ervaring? Dan is de Midzomernachtwandeling op 22 juni, echt wat voor jou!

De start is bij tramlijn 25, bij keerlus aan Portlandse Baan te Barendrecht om 21:30 uur. Aanmelden voor deze wandeling kan via: mrjschepers@hotmail.com of 06-10701391. De afstand die gelopen wordt is 8 km en er kunnen maximaal 20 personen aan deelnemen. De minimumleeftijd is 15 jaar. Deelnemers krijgen na afloop een boekje over de ‘maanillusie’.

Een bijzondere nachtwandeling door de natuur op de langste dag van het jaar. Een tocht waarbij uilen naar elkaar roepen en vleermuizen door de lucht scheren. Een unieke ervaring die de zintuigen prikkelt!

Omdat je veel minder ziet, hoor je meer. Je zintuigen werken op volle toeren om het ontbreken van daglicht te compenseren. In de nacht laat de natuur zich van een heel andere kant zien. Zelfs een vertrouwd bos verandert in een andere wereld. Sprookjesachtig en soms ook spookachtig. De nacht is magisch. Beleef dat mee.

De viering van midzomernacht werd in vroegere tijden gelinkt aan de zomerzonnewende op 21 juni. De mensen geloofden dat planten op midzomer geneeskrachtige en magische krachten hebben en hiervoor plukten ze op deze nacht. Vreugdevuren werden ontstoken om zich te beschermen tegen de duistere krachten waarvan werd geloofd dat ze vrij spel hadden vanaf het moment waarop het aantal uren daglicht opnieuw afnam.

Een week later is het volle maan. Mogelijk kan men op deze avond al te maken krijgen met de zgn. maanillusie. Een merkwaardig verschijnsel berustend, geloof het of niet, op gezichtsbedrog. Althans uw hersenen laten u wat anders ‘beleven’ dan wat u werkelijk ziet. U gelooft vast ook niet dat de maan echt altijd even groot is. Na afloop krijgt elke deelnemer een boekje over deze maanillusie, waarin de wetenschappelijke onderbouwing van dit fenomeen staat.

Kijk alvast eens op: https://www.ninefornews.nl/waarom-niemand-de-maan-illusie-kan-verklaren/.

Voor meer informatie, kijk op www.natuurvereniging-ijsselmonde.nl.

De Natuurvereniging Eiland IJsselmonde inventariseert al meer dan 25 jaar de flora en fauna op het eiland IJsselmonde. In diverse gebieden verspreid over het eiland IJsselmonde wordt de stand van de flora en fauna in kaart gebracht. Daarnaast worden lezingen en excursies georganiseerd om mensen bij de natuur te betrekken.

Natuurvereniging eiland IJsselmonde: info@natuurvereniging-ijsselmonde.nl /www.natuurvereniging-ijsselmonde.nl.