Agenda

Nacht van de Nacht in Waalbos

Stichting Natuurbeheer Waalbos organiseert zaterdagavond 26 oktober in het kader van de landelijke Nacht van Nacht een activiteit in het donkere Waalbos.

Vanaf het parkeerterrein wordt er een avondwandeling door het donkere Waalbos gemaakt waarbij we onderweg langs een verhalenverteller komen, die een spannend verhaal vertelt. De wandeling eindigt aan de Waalweg vanwaar we worden overgevaren naar het planetarium. Daar krijgen we uitleg over de sterrenhemel. Bij goed weer zal er ook buiten naar de sterren worden gekeken en zal er een nachtvlinderscherm worden neergezet in het Waalbos. De avond zal rond 22.30 uur eindigen met een drankje op het parkeerterrein. Er kunnen 20-40 personen deelnemen. Als er meer dan 20 personen zijn dan zullen we 2 groepen maken. Met dank aan de gemeente Ridderkerk, die een bijdrage doet in de kosten van deze activiteit. Wij roepen hierbij omwonenden op hun lampen voor 1 avond uit te doen.

Stichting Natuurbeheer Waalbos (SNW) is opgericht in januari 2015 en wil in samenwerking met Staatsbosbeheer middels beheer, recreatie en educatie het Waalbos tot een interessant natuurgebied te maken waar iedereen van jong tot oud in de toekomst graag naar toe zal gaan. De Stichting richt zich met name op specifiek beheer om het gebied aantrekkelijker te maken.

De nacht van de nacht wordt jaarlijks georganiseerd op de dag dat de tijd verzet wordt naar wintertijd. In deze nacht wordt de aandacht gevestigd op de grote hoeveelheid licht die er in Nederland is en welk effect dat heeft op de mens en de natuur. Zo kunnen sommige planten niet tegen permanente verlichting en kunnen bomen in de winter hun bladeren blijven dragen wat voor hun waterhuishouding niet goed is. Licht werkt ook verstorend op de mens. Sinds de komst van elektrisch licht 1,5 uur minder gaan slapen en hebben omwonenden van kassen last van de gloed boven de kassen. Het hormoon melatonine wordt alleen aangemaakt in het donker en heeft een remmend effect op kwalijke processen.

Wandelen en varen in het donkere Waalbos tijdens Nacht van de Nacht op 26 oktober. De activiteit start om 19.00 uur vanaf het parkeerterrein aan de Waalweg, achter het parkeerterrein van Ross Lovell, ingang naast Waalweg 5. Deelname kost €10,-. Donateurs en vrijwilligers van de Stichting betalen €5,-. Rond 23.00 uur zijn we weer terug. Aanmelden noodzakelijk. Er kunnen maximaal 20 mensen mee. Meer informatie en aanmelden via info@onswaalbos.nl