Agenda

Nachtvlinders kijken in het Waalbos in Rijsoord

Vrijdagavond 5 juli 2024 gaat Stichting Natuurbeheer Waalbos nachtvlinders kijken in het Waalbos. Dit doen ze door het plaatsen van een laken met een sterke lichtbron waar nachtvlinders op af komen en door het smeren van een zoete geurende vloeistof op een aantal plaatsen. Ook eens nachtvlinders zien, kom dan gezellig even langs bij de ijsvogel. Vrijdag 5 juli is ook de landelijke nachtvlindernacht van de Vlinderstichting. Alle waarnemingen van nachtvlinders worden doorgegeven aan de Vlinderstichting (vlinderstichting.nl/nachtvlindernacht/). 

Nachtvlinders zijn vrij onbekend en worden meestal als eng ervaren. Ook omdat ze vaak op licht afkomen en dan om je hoofd vliegen. En er zijn ook de motjes in de klerenkast waarvan de larfjes gaten in de kleding vreten. Maar nachtvlinders zijn ook heel mooi en nuttig. Er zijn hele mooie nachtvlinders en wat eenvoudiger nachtvlinders met hele mooie rupsen. In Nederland komen ca. 2400 soorten nachtvlinders voor waarvan een groot deel vaak de zogenaamde micromotjes zijn (kleiner dan 1 cm). 

De meeste nachtvlinders vliegen s nachts om zo te voorkomen dat ze opgegeten worden. ‘s Nachts zijn er immers minder vijanden die ze kunnen opeten. Alleen vleermuizen gaan ’s avonds op pad op insecten en nachtvlinders te vangen. De meeste nachtvlinders zitten overdag op een schuilplek tussen bladeren op bomen en tussen stenen en bijvoorbeeld dakpannen. Ze hebben dan ook vaak een schutkleur waardoor ze op de dag niet erg opvallen. Nachts gaan ze op stap om een vrouwtje te vinden en zo te zorgen voor nageslacht. 

Sommige nachtvlinders hebben geen roltong en kunnen niet eten. Andere nachtvlinders doen dat wel en bestuiven op die wijze ’s nachts vele planten. Ze hebben dus een belangrijk aandeel in de bestuiving. Nachtvlinders kunnen niet bijten of steken dus zijn niet gevaarlijk voor mensen. Er zijn wel rupsen die haren hebben die irriterend kunnen werken. Met name de eikenprocessierups staat hierom bekend. 

Stichting Natuurbeheer Waalbos (SNW) is opgericht in januari 2015 en werkt samen met Staatsbosbeheer aan de natuurwaarden in het Waalbos zodat het interessant natuurgebied wordt waar iedereen van kan genieten. Ook zet de stichting zich in om mensen bekend te maken met de wonderlijke wereld van de natuur. 

Het kijken naar nachtvlinders start om 21.30 uur (tot ca 00.00 uur) bij de IJsvogel, Waalweg 9a te Rijsoord-Ridderkerk. Gedurende de avond kunt u langs komen om te kijken welke nachtvlinders waargenomen worden. De grootste nachtvlinders vliegen wel pas later op de avond en in de nacht. Deelname is gratis. Bij regen gaat deze activiteit niet door.