Nationale tuinvogeltelling – Welke vogel wordt nummer 1?

Op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 januari 2019 vindt de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling plaats. Deze telling wordt sinds 2003 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland.

In 2018 namen meer dan 65.000 mensen deel. Het meest werd, net als afgelopen jaren, de huismus geteld. Dat geldt zowel voor geheel Nederland als voor de provincie Zuid-Holland. In onze regio werd echter de koolmees het meeste waargenomen. De kauw werd na de koolmees bij ons in de regio derde, terwijl landelijk de pimpelmees deze plek opeiste.

De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. In combinatie met de resultaten van andere jaren en met andere tellingen levert dit een beeld van de ontwikkelingen en het belang van tuinen voor vogels. Dit jaar vindt de 16de editie plaats. De resultaten onderstrepen het belang van tuinen voor de winteroverleving van vogels.

De Nationale Tuinvogeltelling laat zien dat onze tuinen in de winter van levensbelang zijn voor vogels. We zien een aantal landelijke trends. Denk aan de afname van de ooit zo alledaagse spreeuw, de opkomst van de halsbandparkiet en de opkomst van de Turkse tortel, die ooit veel oostelijk dan Nederland voorkwam. Het is bewezen dat vogels, vooral in strenge winters, afhankelijk zijn van onze tuinen om te overleven. Met name de grote bonte specht en de vink is dit goed aan te tonen. Vogelbescherming Nederland blijft zich dan ook hard maken om het vogelvriendelijk inrichten van tuinen te bevorderen. 

De Tuinvogeltelling levert niet alleen telgegevens op , maar ook vele tienduizenden enthousiaste mensen die gedurende een half uur bewust met de vogels in hun tuin bezig zijn. De vele media-aandacht, de bekendheid voor vogels die de Tuinvogeltelling creëert en daarmee de aandacht voor het belang van vogels- en natuurbescherming, is een even belangrijk aspect. 

Kijk op www.tuinvogeltelling.nl voor alle resultaten. 

Zelf meedoen

De Nationale Tuinvogeltelling is het grootste citizen science project van Nederland. Vogelbescherming organiseert de telling samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland. De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. In combinatie met de resultaten van andere jaren en met andere tellingen levert dit een beeld van de ontwikkelingen in het belang van tuinen voor vogels.

Doe mee met de Nationale Tuinvogeltelling 2019

In 2019 vindt de Nationale Tuinvogeltelling plaats van 25 tot en met 27 januari. Als u zich nu vast inschrijft, krijgt u gratis de Tuinvogeltelling Special ‘Vogels voeren’ in uw mailbox. Ook ontvangt u dan kortingen in de webshop, herkenningstips en de laatste nieuwtjes over tuinvogels en de telling! Doe mee!

Hoe herken ik tuinvogels?

De meest voorkomende tuinvogels vindt u in onze online vogelgids op de site van Vogelbescherming Nederland, maar er is ook een app. In de tuinvogelapp kunt u grootte, snavel, silhouet en/of kleur aangeven, en dan krijgt u een aantal suggesties.

Foto: Hans Mom