Natuurtekenen met Waalbostekenaar

Op zaterdag 11 september is er een ‘werkwinkel’ Natuurtekenen in bezoekerscentrum De IJsvogel en het naastgelegen Waalbos. “Anderen noemen het een workshop, maar ik heb het niet zo op die onnodige Engelse woorden” zegt Gert-Jan Velthuizen over deze ochtend waarop hij met een klein groepje -gewapend met schetsboekjes- naar de natuur wil gaan tekenen.

Velthuizen doet dit zelf al jaren en verkreeg hiermee de bijnaam ‘de Waalbostekenaar’. Hij hoopt met de ochtend in het Waalbos meer mensen enthousiast te maken voor het in tekeningen vastleggen van wat je in je omgeving waarneemt. “Dat hoeven geen ingewikkelde tekeningen te zijn. Wie de kunst van het schetsen verstaat kan op een eenvoudige manier een bloem, landschap of een dorpsgezicht vastleggen. In je schetsboek maak je zelf de souvenirs van je uitstapjes. Een vakantiedagboekje wordt met eigen tekeningen ook veel leuker” stelt de Rijsoordse tekenaar.

Uit ervaring weet Jan Velthuizen dat je door het schetsen beter leert kijken. “Als je een foto maakt is het een keer klikken en dan loop je weer door. Voor het maken van een tekening moet je wel goed kijken om te zien hoe dingen in elkaar steken. Zo geniet je ook langer van al het moois om ons heen.”

Voor de ochtend Natuurtekeningen is volgens Veldhuizen tekenervaring absoluut niet vereist. Er bestaan naar zijn mening ook geen slechte tekeningen. “Vergeleken met de grote kunstenaars ben ik ook maar een krabbelaar. Belangrijkst is dat je plezier hebt in tekenen en het maken van schetsjes. Naarmate je het vaker doet gaat het je ook makkelijker af. Ik hoopt mensen enthousiast te maken om er gewoon de tijd voor te nemen. Niet haasten, maar rustig bij een paardenbloem gaan zitten” aldus de Rijsoordenaar.

Velthuizen zal de ochtend van 11 september beginnen met een kort lesje in het bezoekerscentrum van het Waalbos. Daarna hoopt hij snel met de deelnemers naar buiten te kunnen. “Alleen bij slecht weer blijven we binnen. Dan zorg ik wel voor een alternatief door wat takken en bloemen te verzamelen. We missen dan wel het genieten in het veld.”

Het programma van de werkwinkel Natuurtekenen is van 10.00 tot ± 12.30 uur. Deelname kost € 10 per persoon, inclusief schetsboekje en tekenpen. Er is plek voor maximaal tien persoon. Aanmelden kan via: info@bezoekerscentrumwaalbos.nl.

Door: BAR Lokale Media, deze week te lezen in De Combinatie.