Agenda

Natuurwerkdagen in het Waalbos

Op 20 oktober en 4 november 2023 is er een gelegenheid om de handen uit de mouwen te steken in het prachtige Waalbos. De enthousiaste vrijwilligers van Stichting Natuurbeheer Waalbos zijn regelmatig actief in dit gebied. Ze onderhouden grasvelden door te maaien en het gras te verwijderen, met als doel deze velden om te toveren tot bloemrijke graslanden die een thuis bieden aan vlinders en vogels.

Daarnaast wordt er met de hand wilgenopschot verwijderd op verschillende locaties, zodat andere vegetatie, zoals riet, langs de slootkanten behouden blijft voor vogels die er in het voorjaar willen broeden. Ook zijn er bijenhotels geplaatst en wordt de oeverzwaluwwand, ijsvogelwand, torenvalkenkasten, ooievaarspaal en het kabouterpad beheerd.

Elke twee weken komen 10-15 vrijwilligers samen op vrijdag en zaterdagochtend van 9.00 tot 13.00 uur om te werken in het Waalbos. Er zijn ongeveer 50 vrijwilligers die regelmatig deelnemen aan deze natuurwerkdagen. Het motto is simpelweg: Samen gezellig bezig zijn in de natuur, waarbij iedere bijdrage waardevol is.

Als je zin hebt om mee te doen, kun je de komende werkdagen in 2023 noteren: 20 oktober, 4 november, 18 november, 1 december en 16 december. Het is een geweldige manier om de handen uit de mouwen te steken voor de natuur en nieuwe mensen te ontmoeten.

Stichting Natuurbeheer Waalbos (SNW) is opgericht in januari 2015 na jarenlange inzet van vrijwilligers vanuit Natuurvereniging IJsselmonde in verschillende natuurgebieden, waaronder fase 1 van het Waalbos. De stichting ontstond uit de noodzaak om het beoogde Waalbos te onderhouden, aangezien er niet genoeg beheergeld beschikbaar was. Ze hebben met succes Staatsbosbeheer aangespoord om het beheer van het Waalbos op zich te nemen, een voorwaarde om het gebied verder te ontwikkelen.

Naast beheeractiviteiten organiseert de stichting ook excursies en tentoonstellingen in de IJsvogel, een gebouw dat is ontstaan uit de behoefte aan opslagruimte voor materialen en een plek om te schuilen bij slecht weer. Dit gebouw, de IJsvogel, dient nu als thuisbasis voor Stichting Natuurbeheer Waalbos en van daaruit beginnen de vrijwilligers hun werk in het Waalbos.

Op de werkdag verzamelt de groep om 8.45 uur in bezoekerscentrum de IJsvogel. Vandaar gaan ze het gebied in om te werken. Een koffiepauze is er rond 10.30 uur. De groep werkt tot ca 12.30 uur en eten dan ter afsluiting gezamenlijk een kop soep en een broodje. Wilt u ook eens meewerken op een natuurwerkdag dan kunt zich aanmelden via info@onswaalbos.nl.

Parkeren kan op het parkeerterrein aan de Waalweg, achter het parkeerterrein van Ross Lovell.