Agenda

Nieuwe activiteiten in Bibliotheek Ridderkerk

Iedereen die informatie zoekt over Nederlands leren, of Nederlands wil oefenen, kan elke week terecht in de bibliotheken in Ridderkerk en Bolnes. Tijdens de Week van de Alfabetisering is de aftrap van twee nieuwe taalactiviteiten: Online Nederlands Oefenen en Zing Nederlands Met Me. Beide activiteiten zijn bedoeld voor mensen die Nederlands aan het leren zijn.

Online Nederlands Oefenen
Deelnemers krijgen uitleg over de mogelijkheden om Nederlands te oefenen op de computer. Je leert hoe je zelfstandig kan werken. Hierna kan je op ieder gewenst moment in de bibliotheek of thuis in je eigen tempo verder oefenen. We demonstreren onze taaloefenprogramma’s of kunnen ook een speciaal programma op maat voor je samenstellen op www.oefenen.nl. Loop eens binnen en doe mee.
Vanaf 7 september elke vrijdag van 18.00 – 19.00 uur.

Zing Nederlands Met Me
Zing Nederlands Met Me is om Nederlands te leren, omdat een andere taal leren nou eenmaal zingend vlotter gaat, maar ook om even te ontspannen en nieuwe mensen te ontmoeten. Een uur lang worden er bekende Nederlandse nummers gezongen en zo kunnen de aanwezigen al zingend de taal beter leren kennen. Het is gezellig en je leert gaandeweg wat Nederlands.
Iedereen die Nederlands wil leren en/of uit volle borst Nederlandse klassiekers wil zingen is welkom. Plezier is belangrijker dan goed kunnen zingen. Het repertoire is van Benny Neyman tot Kenny B.
Vanaf 4 september elke maand, op de eerste dinsdag van de maand van 15.00 – 16.00 uur.

Verhalenverteller
Op dinsdag 4 september, van 14.00 – 15.00 uur komt Verhalenschenker Nico van Lent langs in Bibliotheek Ridderkerk. Hij vertelt een aantal verhalen in makkelijk te begrijpen Nederlands. Het mooie van luisteren naar verhalen is dat het een onderhoudende en ontspannen manier om met de Nederlandse taal in aanraking te komen. Samen gaan de luisteraars op avontuur. Doordat de luisteraars het avontuur meebeleefd hebben, willen ze er vaak ook over napraten. Wat niet alleen goed voor het oefenen van Nederlands is, maar ook gewoon gezellig.

Samen oefenen

Iemand die de Nederlandse taal wil leren of er beter in wil worden, kan wekelijks in de Bibliotheek terecht om samen met vrijwilligers en andere taalleerders te oefenen. “Nederlands oefenen bij de Bibliotheek is een welkome aanvulling op de lessen Nederlands die mensen al volgen, want een paar uurtjes les per week is niet genoeg om de taal echt onder de knie te krijgen”, aldus Els van Oost van de Bibliotheek AanZet. “De vrijwilligers helpen mensen echt verder. Dat kan in een groep, maar ook één op één. We merken dat mensen graag terug komen, het is niet alleen leerzaam, maar ook een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Door veel samen te praten en samen te lezen, word je vanzelf beter in de Nederlandse taal. De gesprekken gaan over actuele onderwerpen uit de krant of over het dagelijkse leven.”

Taalcoach worden
“Onze vrijwilligers zijn onmisbaar,” zegt Els. “Zij helpen wekelijks mensen met het oefenen van de Nederlandse taal of geven informatie over het aanbod in het Taalpunt. We zien dat vrijwilligers er veel plezier aan beleven. Mensen bouwen vaak een bijzondere band met elkaar op.” Alle vrijwilligers krijgen een training als ze beginnen. En regelmatig praten we hen bij over ontwikkelingen en nieuw lesmateriaal. Er zijn altijd nieuwe vrijwilligers nodig. Dus wie het leuk lijkt én tijd heeft, kan zich aanmelden via taalpuntridderkerk@debibliotheekaanzet.nl.”

Week van de Alfabetisering
Zo’n 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. En dat zijn niet alleen mensen die nieuw in Nederland zijn. Ook mensen die hier geboren en getogen zijn, kunnen veel moeite hebben met lezen en schrijven. De Bibliotheek AanZet zet zich samen met andere organisaties en vele taalvrijwilligers het hele jaar in om zoveel mogelijk mensen te ondersteunen bij het (beter) leren lezen, schrijven en spreken. Want wie de taal beheerst, kan zich beter redden in het dagelijks leven. Tijdens de Week van de Alfabetisering, van 3 t/m 9 september, is er landelijk aandacht voor (beter) leren lezen en schrijven.