Online Vrijheidscolleges in aanloop naar 5 mei

In aanloop naar 5 mei zijn de Vrijheidscolleges een jaarlijkse serie lezingen die plaatsvinden. Dit jaar slaat de Bibliotheek AanZet de handen ineen met Kunstmin rondom de lezing van komiek Soundos El Ahmad. Zij spreekt in haar Vrijheidscollege over kansen en vooroordelen voor vrouwen en minderheidsgroepen. Aansluitend volgt er een panelgesprek waarin vanuit een multicultureel perspectief de lezing wordt nabesproken.

Het college vindt plaats op 19 april van 20.00 uur tot 22.00 uur en is te volgen via een livestream op het YouTube-kanaal van de Bibliotheek AanZet en Kunstmin. ‘’Soundos vertelt over haar Marokkaanse afkomst en de manier waarop zij steeds door haar eigen ding te blijven doen door haar eigen glazen plafond heen is gebeukt. Dat doet ze als komiek natuurlijk op een aansprekende manier’’, aldus Jaime Quant, een van de organisatoren bij de bibliotheek AanZet. Aansluitend organiseert de bibliotheek een samenwerking met Kunstmin een multicultureel panelgesprek waar ervaringsdeskundigen ook hun persoonlijke verhalen delen. Dit gesprek is eveneens te volgen via de livestream. Kijkers kunnen bovendien via de chatfunctie reageren op wat er wordt gezegd.

Toen en nu

Het tweede Vrijheidscollege dat te volgen is via een livestream op het YouTube-kanaal van de Bibliotheek AanZet wordt gegeven door auteur Robert Vuijsje op 24 april van 20.00 uur tot 22.00 uur. In zijn lezing bespreekt hij de sentimenten over de Tweede Wereldoorlog en over Joden, die hij sinds zijn jeugd totaal heeft zien veranderen. Na het college vindt er een debat plaats waaraan iedereen deel mag nemen via de livestream. ‘’Zo kijken we met Vuijsje enerzijds terug naar de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. En belichten we met Soundos wat vrijheid vandaag de dag betekent in een multiculturele samenleving’’, verklaart Quant tot slot.